Bruine, groene of glasheldere flessen?


Einde januari kopten zowat alle media dat Stella Artois overschakelt van een bruine naar een groene fles, hoewel die groene fles al jarenlang wordt gebruikt voor de export. Meteen laaide de discussie op over het gebruik van groene of bruine flessen.
Groene flessen zouden veel meer licht doorlaten waardoor het bier veel sneller zou verouderen. Precies daarom schakelden brouwers vanaf de dertiger jaren van vorige eeuw massaal over op bruine flessen. Wetenschappers van de universiteiten van Gent en North Carolina hadden immers ontdekt dat lichtinval nadelig is en het bier een kwalijk geurtje geeft terwijl dat niet speelt bij bruine flessen. Een tekort aan bruin glas leidde er na de Tweede Wereldoorlog toe dat enkele brouwerijen, waaronder Heineken, voor hun exportbier teruggrepen naar groene in plaats van glasheldere flessen omdat die het bier beter beschermden tegen lichtinval. Het liet hen toe om het kwaliteitsaspect daadwerkelijk uit te spelen en het bier een meer luxueuze uitstraling te geven.
Omwille van de langere houdbaarheid vulden de meeste brouwers nadien opnieuw af in bruine flessen. Rond de eeuwwisseling werden nieuwe, groene glassoorten voorgesteld die ultravioletstralen absorberen en die het bier beter dan voorheen beschermen tegen lichtinval. Omdat pilsbier een snelle rotatie heeft en jong wordt gedronken, zal het ook niet anders smaken. Zo lang je bier donker en koel bewaart, is de kwaliteit ervan gewaarborgd.
Waarom worden bepaalde pilsbieren – de zogenaamde premium lagers of luxe-pilsbieren – dan afgevuld in groene flessen? Internationaal speelt de concurrentie van grote merken zoals Heineken en Carlsberg die al decennialang in groene flessen worden afgevuld. Groen omdat die kleur veel moderner, jonger en hipper oogt dan donkere, vuilbruine flessen. Omdat Stella Artois in het buitenland wordt gepositioneerd als een premium lager kreeg het jaren geleden al zijn groene fles. Dat AB Inbev de groene fles in eigen land introduceert, is niet verwonderlijk omdat men Stella Artois ook hier het imago van premium lager wil geven. Bovendien is het ook veel efficiënter om alle Stella Artois in dezelfde fles te bottelen.
Als bruine en hedendaagse groene flessen het bier beter beschermen tegen lichtinval, waarom gebruiken sommige merken dan heldere flessen? Opnieuw is het een verhaal van imago zij het dat men door het gebruik van aangepaste, meer bitterige, hopvariëteiten de lichtsmaak kan tegen gaan. Omdat de lichtsmaak zeer snel optreedt, worden deze bieren verpakt in gesloten kartonnen dozen en zo donker als mogelijk bewaard.