In de portfolio vind je een selectie van verschillende artikels die ik heb geschreven over bier, bierbeleving, bierproeven, bier en gastronomie. Veel leesplezier!

Professor Jessika De Clippeleer (UGent/HoGent) blikt visionair vooruit hoe bier brouwen zal gebeuren in 2050 en welke bieren er binnen 30 jaar op de markt zullen zijn. Tien aspecten schetsen hoe de bierwereld innovatief gaat veranderen dankzij een samenspel van technologie en traditie.

Anno 2021 herrees in de norbertijnerabdij van Grimbergen de brouwerij-in-de-abdij die het bier van de vierde Grimbergense feniks brouwt. Het gaat om unieke bieren die vrijwel uitsluitend ter plaats kunnen worden geproefd.

Dry-hopping, gecombineerd met het gebruik van aromatische Amerikaanse hopvariëteiten, zorgt ervoor dat onze bieren steeds geuriger, fleuriger en fruitiger worden. Maar dry-hopping is ook mogelijk met nobele, Europese hopvariëteiten.

De schuimkraag is de blikvanger van onze bieren. Niets zo mooi als een immense, dichte of romige schuimkraag die contrasteert met het parelende gerstenat eronder. Bier zonder schuim? Ondenkbaar in België.
En verder:
Alternatieve granen als smaakmakers
Hout wordt het vijfde ingrediënt voor bier
Bieren harmonieus en subtiel kruiden
Water is technologisch belangrijk voor bier
Vier verhalen over water en bier
Lambiekbieren hebben mooie toekomst voor zich
Leuvense wetenschappers ontrafelen mysterie van de gist
Terroir geeft hop sterk individueel karakter
Geen speciaalbier zonder speciaalmout
Gerstoogst bepaalt of het een goed brouwjaar wordt
Saison-brouwers streven geografische erkenning na
Schaarbeekse krieken worden opnieuw geïntroduceerd
60 jaar West-Vlaamse spontane gisting
Zoeken naar perfecte huwelijk van bier en kaas