Portfolio bier


In de portfolio vind je een selectie van verschillende artikels die ik heb geschreven over bier, bierbeleving, bierproeven, bier en gastronomie. Veel leesplezier!

Alternatieve granen voor bier brouwen

Steeds meer bieren worden gebrouwen met boekweit en spelt of oude voedingsgewassen zoals eenkoorn, emmertarwe en khorasan. Waar die oergranen vroeger op arme gronden werden geteeld, zijn het nu smaakmakers die een antwoord kunnen bieden op de klimaatverandering.

Luc Pauwels CVO Brussel brouwen

Een vleugje appel of banaan, wat kruidnagel, een beetje boterig of botercaramel. Een geur van kolen, spruiten, rotte eieren en ‘natte hond’ hebben we liever niet. Het zijn zogenaamde ‘off flavours’ of heerlijke fouten die bieren vaak net dat tikkeltje meer karakter geven.

Pieter Maes Brouwerij De Brabandere

Hoe zuur mag zuur bier zijn? Is dat de ‘sour ale’ die je wil of kies je voor een verfrissende en virtuoze symfonie van Brettanomyces, Lactobacillus en Pediococcus? Bestaat er zoiets als goed zuur en fout zuur en kan je zuur ‘uit het potje’ toevoegen?

Trappist Westmalle Vijf liter water voor één liter bier

Steeds meer brouwerijen kiezen voor een duurzame productie waarbij wordt gefocust op een vermindering van het waterverbruik. De voorbije decennia zijn wij geëvolueerd van 10-12 liter water voor het brouwen van 1 liter bier, inclusief alle spoel- en reinigingswater, naar 5 liter en minder.

Een lekker alcoholvrij bier maken, blijft een immense uitdaging. “Wanneer je de alcohol uit het bier verwijdert, verdwijnen veelal ook de oorspronkelijke aroma’s en smaken van het bier”, zegt Filip Delvaux van het gelijknamige Biercentrum Delvaux.

In 1977 opende Michael Jackson de ogen van brouwers en bierliefhebbers met The World Guide to Beer. Veertig jaar later maak ik de balans op hoe het Belgisch bierlandschap is veranderd en hoe visionair Michael Jackson soms was. Op basis van zijn eerste boek en wat hij daarin schreef over Belgisch bier bekijk ik de huidige situatie. Over saisons werd er in 1977 zelfs niet gesproken en biergastronomie was toen nog zo goed als onbekend.

En verder:

Hout wordt het vijfde ingrediënt voor bier

Zonder suiker geen bier

Bieren harmonieus en subtiel kruiden

Water is technologisch belangrijk voor bier

Vier verhalen over water en bier

Lambiekbieren hebben mooie toekomst voor zich

Leuvense wetenschappers ontrafelen mysterie van de gist

Terroir geeft hop sterk individueel karakter

Geen speciaalbier zonder speciaalmout

Gerstoogst bepaalt of het een goed brouwjaar wordt

Saison-brouwers streven geografische erkenning na

Schaarbeekse krieken worden opnieuw geïntroduceerd

60 jaar West-Vlaamse spontane gisting

Niet alle bieren inblikken

Zoeken naar perfecte huwelijk van bier en kaas