Portfolio bier


In de portfolio vind je een selectie van verschillende artikels die ik heb geschreven over bier, bierbeleving, bierproeven, bier en gastronomie. Veel leesplezier!

Jessika De Clippeleer UGent HoGent

Professor Jessika De Clippeleer (UGent/HoGent) blikt visionair vooruit hoe bier brouwen zal gebeuren in 2050 en welke bieren er binnen 30 jaar op de markt zullen zijn. Tien aspecten schetsen hoe de bierwereld innovatief gaat veranderen dankzij een samenspel van technologie en traditie.

Grimbergen micro-brewery Karel Stautemas

Anno 2021 herrees in de norbertijnerabdij van Grimbergen de brouwerij-in-de-abdij die het bier van de vierde Grimbergense feniks brouwt. Het gaat om unieke bieren die vrijwel uitsluitend ter plaats kunnen worden geproefd.

Filip Van Opstaele

Dry-hopping, gecombineerd met het gebruik van aromatische Amerikaanse hopvariëteiten, zorgt ervoor dat onze bieren steeds geuriger, fleuriger en fruitiger worden. Maar dry-hopping is ook mogelijk met nobele, Europese hopvariëteiten.

De schuimkraag is de blikvanger van onze bieren. Niets zo mooi als een immense, dichte of romige schuimkraag die contrasteert met het parelende gerstenat eronder. Bier zonder schuim? Ondenkbaar in België.

En verder:

Alternatieve granen als smaakmakers

Hout wordt het vijfde ingrediënt voor bier

Zonder suiker geen bier

Bieren harmonieus en subtiel kruiden

Water is technologisch belangrijk voor bier

Vier verhalen over water en bier

Lambiekbieren hebben mooie toekomst voor zich

Leuvense wetenschappers ontrafelen mysterie van de gist

Terroir geeft hop sterk individueel karakter

Geen speciaalbier zonder speciaalmout

Gerstoogst bepaalt of het een goed brouwjaar wordt

Saison-brouwers streven geografische erkenning na

Schaarbeekse krieken worden opnieuw geïntroduceerd

60 jaar West-Vlaamse spontane gisting

Niet alle bieren inblikken

Zoeken naar perfecte huwelijk van bier en kaas