Portfolio bier


In de portfolio vind je een selectie van verschillende artikels die ik heb geschreven over bier, bierbeleving, bierproeven, bier en gastronomie. Veel leesplezier!

Filip Van Opstaele

Dry-hopping, gecombineerd met het gebruik van aromatische Amerikaanse hopvariëteiten, zorgt ervoor dat onze bieren steeds geuriger, fleuriger en fruitiger worden. Maar dry-hopping is ook mogelijk met nobele, Europese hopvariëteiten.

Ben Vinken Bierpassie

Mag de gist erbij of niet? Een veel gestelde vraag want een meerderheid van onze speciaalbieren heeft hergisting op fles. Dat kan met een klassieke biergist maar eveneens met een wijngist of een Brettanomyces-gist zoals je terug vindt in lambiekbieren.

De schuimkraag is de blikvanger van onze bieren. Niets zo mooi als een immense, dichte of romige schuimkraag die contrasteert met het parelende gerstenat eronder. Bier zonder schuim? Ondenkbaar in België.

In 1977 opende Michael Jackson de ogen van brouwers en bierliefhebbers met The World Guide to Beer. Veertig jaar later maak ik de balans op hoe het Belgisch bierlandschap is veranderd en hoe visionair Michael Jackson soms was. Op basis van zijn eerste boek en wat hij daarin schreef over Belgisch bier bekijk ik de huidige situatie. Over saisons werd er in 1977 zelfs niet gesproken en biergastronomie was toen nog zo goed als onbekend.

En verder:

Alternatieve granen als smaakmakers

Hout wordt het vijfde ingrediënt voor bier

Zonder suiker geen bier

Bieren harmonieus en subtiel kruiden

Water is technologisch belangrijk voor bier

Vier verhalen over water en bier

Lambiekbieren hebben mooie toekomst voor zich

Leuvense wetenschappers ontrafelen mysterie van de gist

Terroir geeft hop sterk individueel karakter

Geen speciaalbier zonder speciaalmout

Gerstoogst bepaalt of het een goed brouwjaar wordt

Saison-brouwers streven geografische erkenning na

Schaarbeekse krieken worden opnieuw geïntroduceerd

60 jaar West-Vlaamse spontane gisting

Niet alle bieren inblikken

Zoeken naar perfecte huwelijk van bier en kaas