Portfolio bier


In de portfolio vind je een selectie van verschillende artikels die ik heb geschreven over bier, bierbeleving, bierproeven, bier en gastronomie. Veel leesplezier!

Boortmalt Cristal Peck

Door gerst te infuseren met kruiden en specerijen tijdens het vermouten ervan worden nieuwe aroma’s en smaken opgewekt. In het Boortmalt-innovatiecentrum in de Antwerpse haven ontwikkelt Cristal Peck diverse creatieve mouten die tekenen voor een nieuwe bierbeleving.

Ritzenhoff bierglazen België

Je mag de impact van een bierglas niet onderschatten. De vormgeving ervan draagt bij tot de smaakbeleving maar het bierglas draagt ook sterk bij tot het merkbeeld en het succes van het bier dat erin wordt geschonken.

Steeds meer bieren zijn wazig, gesluierd, mistig of zelfs ondoorzichtig. In het slechtste geval zie je soms zwevende vlokken en brokjes. Die troebelheid vindt haar oorsprong in uiteenlopende fasen van het brouwproces en kan verschillende oorzaken hebben.

De klimaatverandering plaatst brouwers voor toekomstige uitdagingen. “De laatste 10 tot 15 jaren zijn zonder meer anders geweest dan de voorgaande jaren. In de toekomst wachten ons uitdagingen waarop wij ons maar beter voorbereiden”, zegt lambiekbrouwer Frank Boon.

koolzuurgas glazen

Tot 2 miljoen belletjes koolzuurgas in een glas bier zorgen ervoor dat je optimaal kan genieten van aroma, smaak en volmondigheid. Koolzuur is daarmee een belangrijke smaakmaker voor bier.

Jessika De Clippeleer UGent HoGent

Professor Jessika De Clippeleer (UGent/HoGent) blikt visionair vooruit hoe bier brouwen zal gebeuren in 2050 en welke bieren er binnen 30 jaar op de markt zullen zijn. Tien aspecten schetsen hoe de bierwereld innovatief gaat veranderen dankzij een samenspel van technologie en traditie.

En verder:

Bier wordt geuriger, fleuriger en fruitiger

Alternatieve granen als smaakmakers

Hout wordt het vijfde ingrediënt voor bier

Zonder suiker geen bier

Bieren harmonieus en subtiel kruiden

Water is technologisch belangrijk voor bier

Vier verhalen over water en bier

Lambiekbieren hebben mooie toekomst voor zich

Leuvense wetenschappers ontrafelen mysterie van de gist

Terroir geeft hop sterk individueel karakter

Geen speciaalbier zonder speciaalmout

Gerstoogst bepaalt of het een goed brouwjaar wordt

Saison-brouwers streven geografische erkenning na

Schaarbeekse krieken worden opnieuw geïntroduceerd

60 jaar West-Vlaamse spontane gisting

Niet alle bieren inblikken

Zoeken naar perfecte huwelijk van bier en kaas