Al meer dan drie decennia werk ik als bierjournalist. Mijn passie voor bier begon in 1977 toen ik de ‘Spectrum Bieratlas’ van de Britse biergoeroe Michael Jackson kocht. Kort daarop volgde ‘Bier’ van de Antwerpse auteur en bierliefhebber Wilfried Patroons. Beide boeken wekten mijn interesse in de rijkdom van de Belgische bierwereld en vormden de basis voor wat ondertussen is uitgegroeid tot een bierbibliotheek.

  • Geert Van Lierde bierjournalist

Foto’s William Linthout Fotografie. Met dank aan Palm Breweries voor de locatie.

In de beginperiode – ik was toen 18 jaar – proefde ik al eens van een trappist, een geuze-met-grenadine, een Rodenbach, een zeldzame Witkap Stimulo of een schaars Oud Hoegaards Bier. Daarmee was het startschot gegeven voor een ontdekkingstocht die leidde naar musea zoals het Brouwershuis in Antwerpen en Brussel, het toenmalige brouwerijmuseum in Willebroek, het Brussels Museum van de Geuze en naar de toen nog schaarse bierbeurzen en biertentoonstellingen zoals ‘Bieren en Pintelieren’ in Bokrijk.

Het werd het begin van een hobby, die ik een professionele wending kon geven toen ik in 1984 als beroepsjournalist ging werken voor een krantenredactie. In 1986, het legendarische ‘Jaar van het Bier’, verschenen de eerste grotere reportages waarna ik steeds meer het vertrouwen won van de Belgische brouwers. Na publicatie van een dossier over ‘bier en gezondheid’ werd ik in 1991 door Belgische Brouwers geëerd en als één van de eerste journalisten opgenomen in de orde van ‘Ridderschap van de Roerstok der Brouwers’.

Toen ik in 1997 begon als zelfstandig journalist was verder schrijven over en specialiseren in bier een evidente keuze. Ik kon aan de slag voor het horeca-vaktijdschrift Café & Bistro (toen nog bekend als Café Revue) en publiceerde over bier in tijdschriften zoals Kreo (nu Pasar), VAB-magazine, Touring, Clickx, Car&Bus magazine, het e-zine 6minutes evenals in het Engelstalige Belgian Beer&Food. Regelmatig kan je bierreportages en -dossiers van mij lezen in Café&Bistro en Bierpassie, het grootste en het oudste publieksgerichte biertijdschrift in België.
Tussendoor schreef ik ook enkele boeken over bier zoals ‘Bier in België’ (1992), ‘In het spoor van de trappisten’ (1993) en het ‘Belgisch BierLogboek’ (2013) met tips om bier te leren proeven en proefervaringen op te tekenen.

Op vraag van de Belgische Brouwers stelde ik ‘Bier, basiscursus voor hotelscholen’ (2003) samen, de allereerste specifieke biercursus voor hotelscholen overeenkomstig de leerplandoelstellingen. Deze cursus vormde het uitgangspunt voor de cursus ‘Gecertificeerd Bierschenker’ die ik in 2012 schreef voor de opleiding van horecamedewerkers door de Belgische Dienst voor Serveerkunst van het Bier in samenwerking met Syntra Limburg en Horeca Vlaanderen.

Samen met enkele collegae-bierjournalisten schreef ik, op vraag van BeerAgency, mee aan het rapport ‘Biercultuur in België 2018-2019’ dat door de Duitstalige Gemeenschap en het Observatorium van de Belgische Biercultuur werd opgesteld voor de Unesco die de Belgische biercultuur einde 2016 erkende als immaterieel werelderfgoed.

In samenwerking met BeerAgency begeleid ik occasioneel buitenlandse groepen op een één- of meerdaagse bierreis door België, geef ik al eens een presentatie over de Belgische biercultuur, een bierworkshop of een bierdegustatie.

Geert Van Lierde bierjournalist

Foto’s William Linthout Fotografie. Met dank aan Palm Breweries voor de locatie.

In de portfolio bier kan je een selectie van artikels lezen over bier en bierbeleving.

Enkele publicaties

‘Bier in België’ (1992) was een pocketgids met steekkaarten waarin alle brouwerijen werden voorgesteld met een beknopte historiek, de bieren die zij op dat ogenblik brouwden en de eventuele mogelijkheid om de brouwerij te bezoeken. Het boekje kreeg een wijnrode kaft, symbolisch om aan te tonen dat Belgische speciaalbieren het verdienen om met evenveel grandeur bewimpeld te worden als wijnen.

‘Belgisch Bier Logboek’ (2012) werd uitgegeven in samenwerking met Prik&Tik. In dit zakboekje werd uitgelegd hoe je bier moet proeven. Met behulp van een lijst met 170 bieren die je ooit eens moet proeven en 50 steekkaarten waarop je eigen proefnotities kan invullen, kan je de wereld van de Belgische bieren ontdekken.

De ‘Basiscursus Bier’ (2002) voor hotelscholen en de Syntra-BSB-cursus ‘Gecertificeerd Bierschenker’ (2012) zijn twee praktijkgerichte cursussen voor opleiding van respectievelijk leerlingen en horeca-medewerkers.