Portfolio mobiliteit


In deze portfolio stel ik je enkele artikels voor die ik heb geschreven met betrekking tot openbaar vervoer, autobussen, autocars, mobiliteit en de overschakeling naar zero-emissie-busvervoer.

Van Hool Exqui.City Ringtrambus

Voor Personenvervoer evalueerde ik samen met collega Herman Welter de inzetbaarheid van Van Hools Exqui.City-trambus tussen Brussels en Airport en UZ Jette. De trambus kan – in tegenstelling tot in Trondheim – bij gebrek aan visie en infrastructuur niet excelleren op het hindernissenparcours dat tot 2024 moet worden afgelegd.

Met waterstof-brandstofcel-bussen voor Keulen, evenals trambussen voor Trondheim en De Lijn en in wereldpremière waterstof-brandstofcelbussen voor Pau, zet Van Hool in op duurzame mobiliteitsoplossingen. Inmiddels rijden er al 300 Exqui.City’s rond in Europa.

Chinese busbouwers integreren zich volop in de Europese busmarkt, zo bleek tijdens Busworld 2019. Waren zij tot op heden vooral met elektrisch aangedreven bussen in het openbaar vervoer, dan profileren zij zich nu ook op de Europese autocarmarkt met Europees geconcipieerde autocars.

Het verkeer naar de Antwerpse haven zit muurvast. Bij gebrek aan openbaar vervoer zijn duizenden werknemers aangewezen op de auto of de fiets om zich naar hun bedrijf te begeven. Met waterbuslijnen die zigzaggend over Schelde en Albertkanaal varen en een Fietsbus tussen linker- en rechteroever creëert Havenbedrijf Antwerpen enkele `virtuele bruggen’ voor fietsers en voetgangers.

De autocar en de autobus blijven samen met slechts 0,42% van de verkeersdoden in Europa de veiligste vervoermiddelen over de weg dankzij de vele veiligheidsvoorzieningen die reeds werden geïnstalleerd. Busbouwers bieden steeds meer nieuwe systemen aan die onder andere branden en klapbanden vermijden.

Elektrische bus EIndhoven

Een volwaardige operationele exploitatie met elektrische bussen is perfect mogelijk. Het gaat wel niet langer om het louter laten rijden van bussen maar om een nieuw exploitatiemodel op basis van een totaalconcept waarin design, klantgerichtheid, infrastructuur, doorstroming en nieuwe partnerships harmoniëren.

En verder

Scania levert vier milieuvriendelijke CNG-bussen aan stad Gent

Multiobus rijdt als eerste met elektrische bussen in lijndienst

Alternatief aangedreven bussen beter herkenbaar maken