Biercultuur levendig houden


De Belgische biercultuur, die door de Unesco werd erkend als immaterieel werelderfgoed, is levendiger dan ooit. Zo blijkt uit het allereerste tweejaarlijkse evaluatierapport van het Observatorium van de Belgische Biercultuur. Door de Belgische biercultuur nauwgezet op te volgen, komt het Observatorium tegemoet aan de vraag van Unesco om zorgvuldig op te volgen hoe levendig die wel is sinds de erkenning ervan einde 2016.
Het rapport schetst alleszins een positief beeld van een dynamische, diverse en bruisende biercultuur maar plaatst hier en daar ook enkele kanttekeningen. Tegenover de groeiende interesse om zich op bier toe te leggen en de evolutie van bierfirma naar brouwerij rijst de vraag of allen zich wel kunnen handhaven in een beperkte, lokale markt. Meer dan terecht wordt gesteld dat men de buitenlandse ‘craft beer scene’ niet mag vergelijken met het Belgische verhaal van oprecht kleinschalige brouwerijen die zich moeten handhaven in een markt die al decennialang is doordrongen van ‘craft beer’.
Positief is ook de vaststelling dat de combinatie van bier en gastronomie steeds meer vanuit de basis wordt gedragen en dat koks spontaan biergerechten creëren en op de kaart zetten in bistro’s en restaurants. Het rapport looft verder de aandacht die uitgaat naar milieu, klimaatvriendelijk en duurzaam brouwen evenals naar het respect voor erfgoed waarbij voormalige brouwerijgebouwen die worden omgevormd tot culturele centra, woonzorgcentra of moderne woon- en kantoorsites. Even zo zijn er projecten waarbij huisbrouwerijen de motor worden in sites voor lokale tewerkstelling.
Ook verheugt het Observatorium zich over de toenemende mate waarin het brede publiek wordt betrokken bij biercultuur en bierbeleving in al zijn facetten. Het gaat dan niet alleen om talrijke evenementen en activiteiten maar ook om initiatieven om bijvoorbeeld de teelt van Schaarbeekse krieken, oude hopvariëteiten en brouwgerst te hervatten.
Maar, er worden ook uitdagingen voor de toekomst genoemd. Zo zijn jongeren nog nauwelijks geïnteresseerd in het verzamelen van bierattributen, dreigen Belgische bierstijlen ten onder te gaan aan ‘belgian style’-bieren die soms amper het authentieke bier evenaren en maken internationale bierconcours meermaals een zootje van de karakteristieken waaraan Belgische bierstijlen moeten beantwoorden.