Bier uit blik of uit de fles ?


Bier in blik is niet meer weg te denken uit ons consumptiepatroon. Wanneer bier in blik tot enkele jaren geleden beperkt bleef tot pilsbieren en doordrinkbieren, worden er tegenwoordig steeds meer speciaalbieren ingeblikt.
Blikverpakking wordt vaak beschouwd als de ultieme verpakkingsvorm voor bier omdat bier hierin beter wordt afgeschermd tegen de negatieve invloed van licht en lucht. In vergelijking met de klassieke, donkerbruine, bierflessen beschermt blikverpakking beter tegen veroudering (‘lichtsmaak’ of ‘kattenpisaroma’) en oxydatie van de biersmaak.
Vroeger werd nog wel eens een typische blik- of ijzersmaak geproefd maar die komt nog nauwelijks voor omdat blikverpakking er kwalitatief is op vooruit gegaan en binnenin zijn voorzien van een beschermende coating. Het resultaat daarvan is dat er nog amper een smaakverschil is tussen bier uit de fles of uit blik.
Niettemin kan je nog kanttekeningen plaatsen bij bier in blik, en dat zeker in België, een bierland dat bekend is om zijn sprankelende bieren en zijn bieren met hergisting op fles. Het koolzuurgasgehalte van hetzelfde bier in fles of blik is verschillend omdat de maximale druk in een blik veel lager is om te vermijden dat het blik bol gaat staan of barsten. Voor pils- en doordrinkbieren tot zo’n 5,5 vol.% is er niet meteen een verschil omdat je binnen de limiet van de koolzuurgasdruk voor blikken blijft. Voor speciaalbieren wordt het een ander verhaal. Het koolzuurgasgehalte volgt principieel het alcoholgehalte van het bier; hoe sterker het bier, hoe hoger het koolzuurgasgehalte maar dat hogere koolzuurgasgehalte kan je niet bereiken in blikverpakking. Speciaalbieren uit blik zijn daardoor minder sprankelend, wekken een minder riante schuimkraag op en smaken ook lichtjes anders dan hetzelfde bier uit de fles. Koolzuur is immers nog altijd een zuur dat bijdraagt in de zoet-zuur-balans en de smaakbeleving van een bier. Om dat smaakverschil te compenseren, wordt bier voor blikverpakking soms wat kruidiger, hoppiger en zuurder gemaakt. Hergisting – die het verpakte bier nieuw leven inblaast – is uitgesloten tenzij je gaat pasteuriseren en de aanwezige gist gaat doden waardoor die geen effect meer heeft.
Voor speciaalbieren met hergisting en niet-hergiste speciaalbieren die sterker zijn dan pilsbier wordt meestal een variante gecreëerd. Bieren zoals oude geuze, roodbruin en saisons hebben immers hun sprankelend karakter en hun riante schuimkraag nodig voor een optimale bierbeleving.
De bierbeleving wordt ook anders wanneer je ingeblikt bier gaat proeven. Pils- en doordrinkbieren kan je rechtstreeks uit het blik drinken. Speciaalbieren schenk je dan weer beter uit in een glas, waardoor het al lagere koolzuurgasgehalte nog wat vermindert tijdens het uitschenken en de schuimvorming.
Is speciaalbier uit blik daarom slechter? Helemaal niet, net zoals bier van het vat of bier uit 75 cl.- flessen zal het lichtjes anders smaken en het lagere koolzuurgasgehalte zal ongetwijfeld een andere groep consumenten bekoren.