Wat staat er allemaal op het etiket?

Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp

Een etiket is een bron van informatie die je al heel wat vertelt over het bier waarmee die fles werd gevuld.

Meest in het oog springend op het etiket is alleszins de merknaam. Je vindt er ook het alcoholgehalte op terug, evenals de naam van de brouwerij of de merkeigenaar die het bier commercialiseert maar het niet zelf brouwt. Twijfel je aan de brouwerijnaam omdat je er misschien nog nooit hebt van gehoord, zoek die dan even op internet. Verifieer het adres met Google Street View om te ontdekken of het niet de brievenbus is van een bierfirma in een kantoorgebouw of een keurige villa.
Tot de verplichte vermeldingen op het etiket behoren verder de verkoopbenaming (bier), de hoeveelheidsaanduiding (25 cl, 33 cl., …) met het e-merkteken, de minimale houdbaarheidsdatum (THT / Ten minste houdbaar tot) en het alcoholvolumegehalte. Ook moeten ingrediënten of andere stoffen worden vermeld die allergieën of intoleranties bij de consument kunnen veroorzaken; zij worden in vet (‘bold’) gedrukt. Sporadisch vermeldt een etiket de specifieke botteldatum naast de houdbaarheidsdatum.
De meeste brouwers duiden op het etiket de bierstijl aan, maar daarmee wordt al eens een loopje genomen omdat bierstijlen niet strak zijn afgebakend en bijvoorbeeld een onterechte verwijzing naar ‘quadrupel’ nu eenmaal beter klinkt dan ‘zwaar donker’. Ook wordt de gistingswijze (lage, hoge, spontane of gemengde gisting) genoemd. Vermeldingen zoals ‘bier met hergisting’ of ‘levend bier’ wijzen op respectievelijk nagisting in de fles of ongefilterd bier met gist en de mogelijke aanwezigheid van een gistdepot.
Een met foto of tekening geïllustreerd etiket verstrekt meermaals aanvullende informatie. Als er op het etiket bepaalde vruchten of houten vaten worden afgebeeld, dan moeten die ook effectief met het bier verbonden zijn.
Tenslotte prijken er op het etiket vaak meerdere officiële logo’s die verwijzen naar herkomst (Streekproduct.be, Les Terroirs Wallons, Authentic Trappist Product, Authentic Norbertine Product, Erkend Belgisch Abdijbier, Belgian Family Brewers, Belgische Hop), beschermde Europese erkenningen, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid (Biogarantie, Agriculture Biologique, Fairtrade), verpakking (retour- of wegwerpverpakking, Fostplus) en gezondheidsaspecten. Steeds meer brouwers tonen op hun etiket ook prestigieuze internationale onderscheidingen die zij hebben behaald op de European Beer Star, de World Beer Awards of de Brussels Beer Challenge als meest belangrijke internationale wedstrijden. Tot slot geven sommigen met afbeelding van glas en fles vaak een serveertip met aanduiding van de aanbevolen schenktemperatuur.