Houdbaarheidsdatum en bewaartermijn

Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp

Bierflesjes vermelden wel een houdbaarheidsdatum maar die zegt helaas niets over de bewaartermijn ervan. Die kan korter of langer zijn dan de houdbaarheidsdatum.

Etiketten op bierflesjes vermelden een wettelijke datum ‘Tenminste houdbaar tot’ (THT) die je slechts een indicatie geeft. Het is de termijn waarbinnen de brouwer de kwaliteit van het bier garandeert zoals hij dat wenst. Maar, er spelen ook andere factoren waarop de brouwer geen invloed heeft. Denk maar aan de wijze van transport (gekoeld of niet) en hoe het bier wordt bewaard. Daarom wordt soms een te lange THT-houdbaarheidsdatum gekozen in functie van de distributie, namelijk de doorstroomtijd van het flesje vanaf de brouwerij tot de groothandel of het distributiecentrum van het warenhuis en de plaats in het winkelrek tot het bij jou thuis wordt uitgeschonken.
In tegenstelling tot wijn die een jaartal vermeldt, vind je op bieretiketten nauwelijks een datum terug waarop het bier werd afgevuld op fles. Het lotnummer vertelt in principe veel meer, maar is zelden leesbaar als de botteldatum waarop het flesje werd gevuld. Gelukkig vermelden onder andere lambiekbrouwers en brouwers die inzetten op een langere bewaartijd van het bier een echte botteldatum.
Meestal kan je die botteldatum wel inschatten op basis van de THT-datum. Voor pilsbieren is dat vaak 12 maanden vroeger, voor speciaalbieren is dat 18 of 24 maanden vroeger. Bieren met hergisting op fles zijn minder gevoelig voor ongewenste veroudering maar boeten even goed in aan kwaliteit en stabiliteit.
Weet dat in gehopte bieren met dry-hopping de hoparoma’s snel verdwijnen en het bier snel achteruitgaat. Proefsessies wijzen uit dat het hoppige karakter 3 tot 6 maanden na de botteldatum zo goed als verdwenen is hoewel het etiket vaak een langere houdbaarheidsdatum vermeldt. Hetzelfde geldt ook voor heel wat alcoholvrije bieren omdat alcohol een smaakdrager is. Over het algemeen drink je (sterk) blonde bieren en tripels best binnen het jaar na de botteldatum. Sommige brouwers geven evenwel houdbaarheidsdata van 5, 10 en 20 jaar, wat betekent dat zij zich kunnen vinden in de smaakevolutie.