Kan je bier laten verouderen?

Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp

Kan je bier laten verouderen én wordt het daarvan beter? Over het algemeen drink je bier beter zo jong mogelijk maar er zijn enkele uitzonderingen.

Van zodra het bier in de fles wordt afgevuld, start het verouderingsproces en dat alleszins bij bieren zonder hergisting op fles. Het bier wordt minder bitter en dreigt op termijn ondrinkbaar te worden. Blonde bieren worden minder fris, verliezen hun hoppig karakter en gaan meer naar karton ruiken
Uitzondering hierop zijn in zekere zin zwaar donkere bieren die ook wel worden omschreven als Belgische gerstewijnen. Deze bieren, vaak zonder hergisting op fles, worden overigens wat zwaarder gebrouwen met aangepaste mouten waardoor zij de veroudering beter doorstaan. Dikwijls worden zij gepositioneerd als provisie- of bewaarbier dat je gerust enkele jaren kan bewaren. In die periode voltrekt zich de zogenaamde madeirisatie, die leidt tot de ontwikkeling van een portosmaak met een zacht, rozijnzoetig karakter en de ‘moelleux’ en ‘rondeur’ van een zwaardere Bourgogne- of Merlot-wijn.
Lambiekbieren met hergisting op fles worden meestal gekenmerkt door een mooie veroudering omdat de erin aanwezige Brettanomyces-gisten actief blijven tijdens de rijping op vat én tijdens de hergisting op fles. In die tijdspanne wekken zij bijzondere, vineuze en fijne aroma’s op van pompelmoes of abrikoos evenals wat vanille. Een gelijkaardige veroudering tref je ook aan in enkele hogegistingsbieren die hergisten met Brettanomyces-gisten; Orval is op dat vlak zelfs een pionier.
Hoedanook bepalen persoonlijke voorkeuren hoe jij je bier graag drinkt, jong of wat ouder. Ook de omstandigheden waarin je die bieren bewaart, spelen een rol. Open daarom bijvoorbeeld halfjaarlijks een flesje om vast te stellen hoe het bier evolueert. Is het opperbest, dan kan je het nog wat meer tijd gunnen. Begint het bier, volgens jouw smaakprofiel, karakterieel te verminderen, dan is het hoogtepunt wellicht voorbij.