Welke glazen haal je in huis?

Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp

Verschenen in Bierpassie nr. 97, november 2022

Lees ook: Impact van een bierglas niet onderschatten, Vormgeving bepaalt smaakbeleving

Elk bier zijn eigen glas. Zo hoort het maar je kan thuis vrijwel onmogelijk alle merkgebonden glazen in huis halen van je favoriete bieren. De bar- of keukenkast zou uitpuilen van de bierglazen, zeker wanneer je van elk merkglas enkele exemplaren wil om samen te kunnen genieten van hetzelfde bier, al dan niet geschonken uit 75 cl.-fles die je samen ledigt. Met een vijftal verschillende types van bierglazen, eventueel aangevuld met het merkglas van je favoriete bier, kom je een heel eind weg.

Een pilsglas is vrij essentieel en dan laten we nog in het midden of het een geribbeld glas moet zijn of een egaal dunwandig glas zoals een ‘boerke’ of een ‘fluitje’. Een hoge kelk op voet kan voor pilsbier op voorwaarde dat je het glas op tafel laat staan en het niet in de hand houdt. Gemakshalve houden we dergelijk glas vast onderaan de kelk – waardoor het bier snel opwarmt – terwijl je het onhandig aan de voet of de steel zou moeten vastgrijpen om je bier koel te houden.
Voor trappisten- en abdijbieren gebruik je het traditionele kelkglas, en dat zonder meer voor de donkere varianten die het meer van de smaak dan van het aroma moeten hebben. Afhankelijk van het merk, de intensiteit van de schuimkraag evenals de verscheidenheid en complexiteit van aroma’s is voor tripels een wat hoger tulpvormig glas wenselijk. Hetzelfde, biconische, glas kan je ook gebruiken voor sterke blonde bieren met een stevige schuimkraag, goed gehopte bieren en saisons.
Liefhebbers van lambiek- of witbieren kunnen ongetwijfeld niet zonder het soliede, dikke glas met brede ribbels.
Fruitbiervarianten én heel veel speciaalbieren komen zeer goed tot hun recht in stijlvolle sommelier-glazen of wijnglazen met brede bodem en licht buitenwaarts neigende rand.
Enigszins uit de mode, maar nog steeds een goede keuze, zijn de kelkvormige ballon-, snifter- of cognacglazen op lage voet voor zware, donkere bieren. Het zijn, net zoals de biersommelier-glazen, uitstekende proefglazen omdat je de kelk in de hand kan houden, het bier wat kan walsen om de aroma’s vrij te maken en die ook mooi binnen het glas te houden.
Ben je geen bierliefhebber en heb je niet meteen behoefte aan een ruime collectie bierglazen weet dan dat sommelier-glazen en betere wijnglazen vrijwel altijd een goede keuze zijn voor elke bierstijl.

Pilsglas
Kelkglas
Tulpglas
Sommelier-glas of wijnglas
Lambiek- of witbierglas
Ballon- of cognacglas