Koud of warm schenken en proeven

Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp

Moet je nu bier nu ijskoud uitschenken of mag het ook wat warmer zijn? Waarom zou je een bier net iets warmer proeven?

Hoe laag of hoog mag de ideale schenktemperatuur van een bier zijn? Koel bewaren is alleszins de boodschap omdat bier veroudert bij hogere temperaturen. Een keldertemperatuur tussen 12-15°C is uitstekend, maar dat wil nog niet zeggen dat je het bier op die temperatuur moet schenken en proeven.
Je moet een onderscheid maken tussen de schenktemperatuur en de drinktemperatuur waarop je het bier gaat proeven. Menig brouwer vermeldt op zijn bieretiketten de aanbevolen temperatuur waarop je het bier moet proeven. Die temperatuurindicatie komt overeen met de temperatuur waarop de hoofdgisting van het wort zich voltrekt en waarop de meeste, gewenste, aroma’s tot uiting komen.
De aanbevolen schenktemperatuur ligt evenwel enkele graden lager want een uitgeschonken bier warmt zeer snel op in een glas. Dat is de reden waarom je glazen voor doordrinkbieren voorafgaand aan het uitschenken, koelt met koud water. De dikte van het glas speelt eveneens een rol, hoe fijner het glas, hoe sneller het opwarmt. En die opwarming gaat behoorlijk snel. Bij een omgevingstemperatuur van 18-20°C komt er na een tiental minuten gemakkelijk een graadje bij.
Je mag bier bijgevolg gerust enkele graden koeler serveren dan de aanbevolen schenktemperatuur. Wil je ervan proeven en is het nog te koud, warm het glas dan even op met je handen.
Hoe kouder je het bier gaat serveren, hoe minder aroma’s zich ontwikkelen en hoe minder smaak het bier heeft. Proef je het bier te warm, dan gaat het snel bitter smaken en kunnen soms ongewenste geuren ontluiken.
Net zoals elkeen een smaakvoorkeur heeft, vergen verschillende bierstijlen een andere schenktemperatuur. De meeste pilsbieren schenk je tussen 1-3°C, maar sommige, meer hoppige varianten mogen een graadje hoger uitgeschonken worden. Andere doordrinkbieren zoals speciale belge, witbier, goed gehopte bier of een zomers fruitbier mag je rond 2-4°C uitschenken. Blonde en bruine bieren van zo’n 6 vol.% schenk je aan zo’n 6°C. Een dubbel (abdijbier) mag je tussen 8-10°C uitschenken, voor een tripel en een sterk blond bier mag dat een graadje lager zijn. Zware donkere bieren, zoals Belgische gerstewijnen, vragen 10-12°C en soms zelfs iets hoger om tot volle ontplooiing te komen. Dat geldt ook voor oude geuze en oude kriek.

Neem de proef op de som en ontdek hoe verschillende hetzelfde bier kan smaken op een meer koude of warme temperatuur.