Van zodra het bier in de fles wordt afgevuld, start het verouderingsproces. Dat wil niet zeggen dat je sommige bieren niet gedurende een langere tijd kan bewaren.
Het verouderingsproces van een op fles afgevuld bier luidt meteen een smaakevolutie in en dat creëert ook een nieuw, vaak onbekend stukje, bierbeleving. Weet wel dat de overgrote meerderheid van de bieren wordt gebrouwen om ‘jong’ te worden gedronken.
Bieren die niet hergisten op fles worden doorgaans minder bitter. Bij pilsbieren treedt eerder een smaakvervlakking op, bij sterk aromatisch gehopte bieren handhaaft het hoppige karakter zich vooral in het eerste half jaar. Alleszins blijft er na twee tot drie jaar nauwelijks wat overeind van de ‘fraicheur’ die aardig wat sterke blonde bieren en tripels kenmerkt.
Bruine bieren en dubbels drink je best binnen het jaar uit omdat zich een minder aangename caramelisering kan voltrekken. Zwaar donkere bieren zoals Belgische gerstewijnen kennen na verloop van tijd een zogenaamde madeirisering. Het bier verkrijgt na enkele jaren een portosmaak met een zacht, rozijnzoetig karakter en de ‘moelleux’ en ‘rondeur’ van een zwaardere Bourgogne- of Merlot-wijn. Ook bij zogenaamde provisiebieren die zwaarder worden gebrouwen om bijvoorbeeld pas na vijf of tien jaar gedegusteerd te worden, kom je dergelijke evolutie tegen.
In lambiekbieren blijven de brettanomyces-gisten actief tijdens de rijping op vat én de hergisting op fles. Zij wekken in die tijdspanne bijzondere, vineuze en fijne aroma’s op van pompelmoes of abrikoos evenals wat vanille. Ook roodbruine bieren kan je gemakkelijk vijf tot tien jaar bewaren dankzij de aanwezige melkzuurbacteriën. Zij geven het bier een fris zoetzurig tot vineus tintje.
Bieren die je wil bewaren, proef je best af en toe eens alvorens vast te stellen dat het ‘slecht’ wordt. Wil je bier langer bewaren, doe het dan op een donkere plaats want de inwerking van (zon)licht kan oxidatie veroorzaken waardoor het bier troebel wordt en het smaakprofiel negatief wordt beïnvloed met geuren van kattenpis of natte hond. Zorg ook voor een constante, koele, keldertemperatuur tussen 10-14°C. Te grote temperatuurschommelingen creëren vlokvorming en maken het bier troebel.