België is het enige land ter wereld waar elk biermerk een eigen glas heeft. Telkens het merkglas in huis halen om een nieuw bier te proeven, is quasi onmogelijk.
Een bierglas is veel meer dan een recipiënt om bier in te schenken. Bovenal is het een marketing-instrument waarmee een brouwer bepaalde karakteristieken van een bier wil accentueren, zoals schuimkraag, kleur en aroma. Is het een glas voor een dorstlessend bier of eerder voor een degustatiebier waarvan je enige tijd wil genieten? Allemaal aspecten die een rol spelen én die ertoe leiden dat hetzelfde bier uitgeschonken in verschillende types van glazen tekent voor een andere smaakbeleving.
Moet je daarom alle verschillende merkglazen in je kast hebben staan? Zeker niet. Uiteraard beschik je over de aanbevolen merkglazen van je favoriete bieren, aangevuld met een vijftal types van bierglazen.
Een pilsglas is haast onontbeerlijk; in een wat dikker, geribbeld glas blijft het langer koel dan in een egaal dunwandig ‘boerke’.
In een land waar trappisten- en abdijbieren alom tegenwoordig zijn, mag een kelkglas niet ontbreken.
Goed gehopte en sterke blonde bieren verkiezen eerder een biconisch bourgogneglas omdat de verscheidenheid en complexiteit van aroma’s daarin beter naar voor komt en er een mooie, dichte, schuimkraag kan worden gevormd.
Een stevig, dik, glas met brede ribbels is aangewezen voor liefhebbers van lambiek- en witbieren.
Stijlvolle sommelier-glazen of wijnglazen met brede bodem en licht buitenwaarts neigende rand zijn geknipt voor fruitbieren en laten doorgaans ook de meeste degustatiebieren volop tot hun recht komen.
Een beetje oubollig, maar nog altijd een goede keuze zijn de kelkvormige ballon-, snifter- of cognacglazen op lage voet voor zware, donkere bieren.