Zonder schuim geen bier! In Angelsaksische landen is het haast andersom maar Belgisch bier wordt afgetopt met een mooie hoed. Vaak wit, soms ecru, dan weer romig of als kantwerk. Op café zou je erin happen, maar thuis verdwijnt hij in een oogwenk.
Een mooie schuimkraag tekent voor genot en smaakbeleving want het schuim bevat immers bitterstoffen. Voor de brouwer is de schuimkraag een erezaak want die vult de vaak immense glazen en plaatst het bier echt wel in de kijker. In sommige kelken kan je vlot 50-60 cl. kwijt terwijl je ze maar vult met 33 cl. Nagenoeg de helft van het glas wordt gevuld met schuim en die imposante schuimkraag houdt doorgaans vrij goed stand, althans in brouwerijen en horecazaken.
Thuis lukt het misschien niet altijd maar daaraan kan je werken. Bierschuim is immers een heel delicaat en broos product dat onverbiddelijk en binnen de kortste keren wordt afgebroken door vetsporen. Bierglazen moeten bijgevolg onberispelijk schoon zijn. Dat begint al met de plaats waar je die bewaart. In de keuken is dat liefst zo ver als mogelijk van kookvuur en dampkap.
Wellicht heb je geen aangepaste machine om bierglazen te reinigen en dan rest er niets anders dan ambachtelijk vakmanschap. Bierglazen horen niet in de klassieke vaatwasser waarin vetsporen van kopjes, borden, potten, pannen en bestek worden rondgeslingerd. Pure handenarbeid is de oplossing. Voorzie je eventueel van een glazenborstel of reserveer specifieke zachte sponsjes voor je bierglazen. Gebruik een aangepaste detergent (bv. Becharein, Sun Professional) of alleszins een niet geparfumeerd reinigingsmiddel. Na de reiniging spoel je de glazen overvloedig en laat je ze uitlekken; de waterfilm in het glas moet in één geheel naar beneden vallen. Blijven er druppeltjes achter, dan zijn er wellicht nog vetresten aanwezig en mag je opnieuw reinigen en spoelen. Laat de glazen uitlekken, droog ze alleszins af met een droge, pluisvrije doek en plaats ze met de opening naar boven in kast of rek. Wanneer je ze ondersteboven plaatst, sluit je de lucht af en worden zij op termijn ook dof.