Brouwer is de ‘beste poetsvrouw’

Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp

Van een brouwer wordt vaak gezegd dat hij of zij de ‘beste poetsvrouw’ is. Water wordt immers niet alleen gebruikt om te brouwen maar ook om te poetsen. En die ‘poetsvrouw’ is almaar zuiniger geworden.

Met zo’n 90% is water het belangrijkste ingrediënt van bier naast de 5% uit alcohol en de 5% uit restsuikers. Een brouwerij heeft niet alleen brouwwater nodig dat vaak wordt opgepompt uit een eigen bron. Je hebt ook ‘proceswater’, en zelfs veel water nodig om veelvuldig en zorgvuldig te poetsen. Het gaat dan niet alleen om de installaties die onberispelijk schoon moeten zijn, het betreft eveneens retourflessen en -vaten die grondig moeten worden gereinigd alvorens zij opnieuw worden gevuld.
De voorbije jaren – lang voor er werd gesproken over duurzaam ondernemen – hebben brouwerijen massaal ingezet op vermindering van het waterverbruik. Verbruikten brouwerijen decennia geleden nog 20 liter water voor 1 liter bier, dan verminderde dat in de jaren zeventig al tot 12 liter. Bij de meeste brouwerijen schommelt het nu tussen 4 en 7 liter water. Het strikte minimumvolume bedraagt 2,5 – 3 liter water voor 1 liter bier. Bij brouwerijen die voluit gaan voor zwaardere speciaalbieren ligt het iets hoger dan bij pilsbrouwerijen.
Water is een kostbaar goed en dat zeker voor hen die hun brouwwater betrekken uit een eigen bron. Zij realiseren zich al te goed hoe schaars brouwwater kan worden door de klimaatverandering met opeenvolgende droge jaren. Daarom zetten zij sterk in op waterzuivering en -recuperatie.
Om hen daarin te stimuleren werd een vijftal jaar geleden in Vlaanderen de Green Deal Brouwers opgestart, waarvoor zestien brouwers zich engageerden.
Dat leidde onder meer tot verdere optimalisering van de installaties en de reinigingsprocedures voor gist- en lagertanks, leidingen en koelsystemen. Ook werden filtersystemen aangepast en kwamen er nieuwe, meer efficiënte vaten- en flessenlijnen. Verder werden nieuwe waterzuiveringsstations en installaties voor hergebruik van tot op drinkwaterkwaliteit gezuiverd afvalwater in gebruik genomen. Overtollig gezuiverd water wordt vaak ter beschikking gesteld aan landbouwers of aangewend om de waterstand in natuurgebieden op peil te houden.
Inmiddels werden in Wallonië door Fevia Wallonie en Wagralim projecten opgestart voor vermindering van het waterverbruik in brouwerijen.