Professor Jessika De Clippeleer blikt visionair vooruit
Verschenen in Bierpassie nr. 93, december 2021
Zie ook: Tien aspecten van toekomstige bierwereld in 2050
“Bier en brouwerijen zullen in 2050 een samenspel zijn van traditie en technologie”, zegt professor Jessika De Clippeleer (UGent/HoGent). “Nieuwe bieren zullen meer gepersonaliseerd en functioneel zijn, met minder alcohol en meer variatie in smaak dankzij nieuwe hopvariëteiten, cannabis, alternatieve granen en gisten. Innovatief ‘brouw’ ik thuis mijn bier uit een capsule, maar ik wil binnen dertig jaar ook nog genieten van mijn Westmalle Tripel, Orval, Duvel en Chimay Wit”.
De bierwereld heeft de voorbije decennia een enorme evolutie doorgemaakt. Wetenschappelijk en technologisch werden aardig wat stappen vooruit gezet. Bierstijlen werden herontdekt, nieuwe grondstoffen maakten hun intrede. Brouwers – groot en klein – kozen voor creatief en innovatief vakmanschap om nieuwe bieren te ontwikkelen en bestaande bieren te vernieuwen. Die trend wordt ook de volgende decennia voortgezet en zal ons tegen 2050 onderdompelen in een andere bierwereld dan deze die wij vandaag kennen. Enkele initiatieven wijzen ons al de nieuwe richting aan, over andere wordt nagedacht, sommige zijn al wel ontsproten aan het brein van multidisciplinaire wetenschappers en technologen maar nog niet vertaald in proefprojecten en dan zijn er nog de ultieme toekomstdromen die ons blijven achtervolgen.
Toen de faculteit bio-ingenieurswetenschappen van de UGent in 2020 honderd jaar bestond, werd aan de jonge onderzoekers – die elk in hun eigen veld de komende jaren zullen bijdragen aan een duurzamere wereld – gevraagd om na te denken over hoe die wereld eruit zal zien in 2050. Het resultaat daarvan werd opgenomen in het jubileumboek. Een verzameling toekomstvisies waarin de wetenschappers ‘out of the box’ dertig jaar vooruit kijken.
Globaal beeld schetsen
Prof. dr. ir. Jessika De Clippeleer (UGent/HoGent) – die samen met collegae het Tetra AlterBrew-project naar het gebruik van alternatieve granen voor de bierproductie voert (zie Bierpassie 89, december 2020) – is één van de onderzoekers die in de teletijdmachine naar 2050 flitst. “Ik moest me inbeelden dat we in 2050 vertoeven en rondom mij kijken hoe de bierwereld er op dat ogenblik zou uitzien. Ik heb mij daarvoor niet alleen laten leiden door hedendaags wetenschappelijk onderzoek en beschikbare technologie. Je ziet wat er rondom jou leeft in de bierwereld, je pikt zaken op uit congressen, keynotes, rondetafelgesprekken, gesprekken met mensen die al vele jaren actief zijn in je discipline, in de sector en daarbuiten. Vervolgens heb ik al die vaststellingen gebundeld en van daaruit getracht om een globaal beeld te schetsen. Je kan moeilijk op één aspect focussen omdat het zich afspeelt op verschillende fronten en omdat ook de industrie verandert. Bovendien ontstaan er nieuwe inzichten”.
“Ik geloof ook heel sterk in het feit dat jonge mensen, en de wijze waarop zij in het leven staan en ernaar kijken de industrie gaan overnemen in de volgende honderd jaar. Dat aspect heb ik meegenomen in het verhaal rond 2050. Je kan er niet naast kijken dat jongeren veel meer aandacht besteden aan gezondheid en welzijn. Een gezonde voeding, een gezonde en actieve levensstijl, het verbeteren van je gezondheid. Zij ontwikkelen daaromtrent een nuchtere nieuwsgierigheid die onze vooruitgang mede gaat bepalen”.
Hoop dat traditionele bieren overleven
“Ik ben daarom ook erg benieuwd hoe onze traditionele bieren gaan overleven”, stelt Jessika De Clippeleer. “Ik hoop alvast om mijn lievelingsbieren van vandaag – Westmalle Tripel, Orval, Duvel, Chimay Wit – ook nog te kunnen drinken in 2050. Ik hoop dat dergelijke traditionele bieren de trends in de markt en de industrie doorstaan wanneer jongeren het van ons overnemen. Het samenspel van traditie en technologie gaat ongetwijfeld nieuwe producten opleveren. Ik ben wel benieuwd om – naar het voorbeeld van de koffiecapsules – bier uit een capsule te proeven. Het is waarschijnlijk een bier met weinig alcohol, met een relaxerend karakter en met toch wel een speciale toets dankzij het gebruik van nieuwe gisten. Het is smaakvol en volmondig met een mooie schuimkraag, met een https://geertvanlierde.be/bier-bier-wordt-geuriger-fleuriger-en-fruitiger/verrassende flavour omdat men het heeft gehopt met nieuwe variëteiten. Heel wat verwachtingen die wij nu koesteren tegenover een bier zullen geïntegreerd zijn in één bier. Maar, eigenlijk wil ik ook wel eens weten of het concept van een nano-brouwerijtje met capsules erin slaagt om een kwaliteitsvol bier af te leveren zoals er nu kwaliteitsbieren in de markt worden gezet”.
“Gezond én verantwoord drinken, zal onze bierconsumptie in 2050 bepalen. Alcohol wordt wellicht verder gemarginaliseerd, net zoals tabak, suiker en frisdranken. Niemand zou ooit beweren dat overmatig alcoholgebruik in welke vorm dan ook, inclusief bier, een goede zaak is. Maar wanneer je de alcohol in bier even buiten beschouwing laat, bevat bier nog zoveel andere kenmerken die er zelfs een gezonde drank van maken. Met bier is er een aanzienlijke voedingswaarde, niet voor niets al sinds lang ook “vloeibaar brood” genoemd. Daarom zou ik er alles aan doen om bier te blijven verdedigen als een initieel gezonde drank bij gematigde consumptie”.