Wat hebben alcoholvrij bier, vruchtensap, fruit, kombucha-theedrankjes, zuurdesem brood en zuurkool met mekaar gemeen? Er is meer aan de hand dan de letter ‘r’.
Alcoholvrij bier mag in België wettelijk tot 0,5 %vol. alcohol bevatten. Elke lidstaat van de Europese Unie mag die maximumnorm op eigen initiatief bepalen. Niettemin is er een behoorlijke eenvormigheid. Ook in Duitsland, Spanje, Portugal, Tsjechië, Finland, Hongarije, Polen, Oostenrijk, Kroatië, Litouwen, Slovenië en Slowakije wordt maximaal 0,5 %vol. vooropgesteld. Nederland is strenger want daar mag alcoholvrij bier hooguit 0,1 %vol. bevatten. Griekenland is met 0,7 %vol. iets soepeler, en dat geldt ook voor Spanje en Italië met 1 %vol. en Frankrijk met 1,2 %vol. Niet EU-landen zoals Zwitserland en Groot-Brittannië volgen de 0,5 %vol.-norm terwijl in Noorwegen maximaal 0,7 %vol. is toegelaten om bier ‘alcoholvrij’ te noemen. Die verscheidenheid binnen Europa maakt ook dat je in het rek met alcoholvrije bieren in een warenhuis of drankenhandel bieren vindt van 0,0 %vol. tot 1,2%vol., afhankelijk van het land waar zij zijn gebrouwen.
Die 0,5 %vol. alcohol is overigens verwaarloosbaar want dat gehalte wordt ook gemeten in vruchtensappen (bv. sinaas, appel, druiven) of in overrijpe bananen of mango’s. Dat heeft alles te maken met het fermentatieproces dat optreedt en waarbij ethylalcohol wordt gevormd. Bijgevolg vind je dergelijk alcoholgehalte ook terug in bijvoorbeeld zuurdesembrood en gefermenteerde voeding zoals zuurkool. Ook gefermenteerde thee-drankjes zoals kombucha hebben een licht alcoholgehalte; kombucha die wordt gecommercialiseerd mag overigens maximaal 0,5 %vol. alcohol bevatten.
Hoewel een alcoholgehalte tot 0,5 %vol. ook wordt gemeten in diverse vruchtensappen en voedingswaren staat er geen verwijzing naar alcohol op het etiket terwijl dat wel moet voor bier.