Schaarbeekse krieken worden opnieuw geïntroduceerd

Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp

Kriekvariëteit is essentieel voor kwalitatieve kriekenlambiek

Verschenen in Bierpassie nr. 79, juni 2018

Ruim een halve eeuw nadat de Schaarbeekse kriekelaars uit het Pajottenland en de Zennevallei verdwenen, starten de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (Horal), de provincie Vlaams-Brabant en het Provinciaal Proefcentrum in Roosdaal een project om deze voor kriekenlambiek noodzakelijke kriekvariëteit herop te kweken. In een eerste fase werden vijfhonderd jonge boompjes geplant. Onder wetenschappelijke begeleiding wordt gezocht naar aangepaste teelt-, snoei- en oogstmethoden om kwalitatief hoogstaande en economisch rendabel te oogsten Schaarbeekse krieken te telen.

“Schaarbeekse krieken hebben een krachtiger aroma dan andere soorten en hebben een hoog gehalte aan bepaalde vanille-componenten”, verduidelijkt Frank Boon. “Ze zijn minder astringent. Het zuur van de krieken wordt bij de vergisting geheel omgezet waardoor het zuurgehalte halveert. Het suikergehalte is bij goed rijpe krieken zelfs vergelijkbaar met dat van zoete kersen. De Schaarbeekse kriek sluit het best aan bij het aromaprofiel van lambiek. De variëteiten die nu vaak worden gebruikt, zijn niet altijd geschikt voor lambiek omwille van hun zuurgehalte of hun aroma. Buitenlandse variëteiten komen qua smaak wat meer in de buurt. Het probleem is dat deze krieken hoofdzakelijk manueel moeten worden geoogst en op termijn onbetaalbaar dreigen te worden. Wanneer wij onze streekeigen Schaarbeekse kriek kunnen heropkweken en mechanisch kunnen oogsten, vrijwaren wij ook de toekomst voor authentieke kriekenlambiek”.
In tegenstelling tot de kleinschalige projecten die reeds door individuele brouwers werden opgestart, beoogt dit project van Horal en de provincie Vlaams-Brabant een optimalisering van de wellicht verschillende varianten van Schaarbeekse krieken die werden opgehaald bij een dertigtal particulieren en anderzijds de creatie van een ‘struikvariant’ die mechanisch kan worden gesnoeid. Het project moet binnen enkele jaren voldoende Schaarbeekse kriekelaars opleveren om op diverse plaatsen in en om het Pajottenland nieuwe boomgaarden aan te planten, van waaruit de lambiekbrouwers zich kunnen bevoorraden.

Schaarbeekse krieken
Schaarbeekse krieken
Schaarbeekse krieken
Frank Boon klinkt met een authentieke kriekenlambiek op het succes van de jonge Schaarbeekse kriekelaars die deze variëteit nieuw leven moeten inblazen.
Op een proefveld in het provinciaal Proefcentrum in Roosdaal werden 500 jonge Schaarbeekse kriekelaars aangeplant.

Lees meer: Dé Schaarbeekse kriek bestaat niet