Verschenen in Café&Bistro, juni 2019
Enkele tientallen bierproevers en liefhebbers van Schaarbeekse krieken proefden bij brouwerij Boon 28 proefbrouwsels van Schaarbeekse krieken die vorige zomer werden geoogst in het kader van een plattelandsproject.
De Hoge Raad voor de Ambachtelijke Lambiek ( Horal), de provincie Vlaams-Brabant en het Proefcentrum Vlaams-Brabant uit Pamel lanceerden vorig jaar een oproep tot elkeen die nog een Schaarbeekse kriekelaar had staan. Deze uiterst populaire kriekvarïeteit werd tot begin jaren negentig jaren volop gebruikt voor het maken van kriekenlambiek. Geringe rendabiliteit en het rooien van boomgaarden leidde tot het nagenoeg verdwijnen van deze unieke kriekensoort. Daarom werd een project gestart om de Schaarbeekse kriekelaar te herintroduceren en ook op te kweken tot een struikvariant die rendabeler kan worden geoogst.
In het kader van dit project werden wortelstekken, zaailingen en enten van Schaarbeekse kriekelaars vorig jaar opgehaald bij 24 particulieren in en om Vlaams-Brabant en vervolgens aangeplant in het Proefcentrum. Tijdens de zomer werden op die locaties ook krieken geoogst die werden geanalyseerd op het vruchtgehalte, het suikergehalte, hun gewicht en de verhouding pit-vruchtvlees. Aansluitend werden bij brouwerij Boon 28 proefbrouwsels van 4 liter gemaakt, voor elke locatie één. Die kriekenlambiek werd gebotteld en hergist op fles en die proefstalen werden nu bij brouwerij Boon voorgelegd aan een testpanel.
Paul Hendrickx (Proefcentrum Pamel) en Frank Boon verheugden zich over de kwaliteit van de geoogste krieken. “Wij hebben over het algemeen krieken van zeer goede kwaliteit binnen gekregen, sommige variëteiten zijn echt van topklasse. Mocht je zo’n krieken aangeboden krijgen in de handel …”, geeft Frank Boon aan. “Andere zijn pas tot ontplooiing gekomen tijdens hun nagisting op fles. Het komt er nu op aan om alle proefervaringen te bundelen en het DNA van elke aangeboden kriek samen te stellen. Ook moeten wij nu de regelmatigheid van de oogst en de bestendigheid tegen ziekten analyseren alvorens over te gaan naar schaalvergroting. Het project heeft tot nog toe opgeleverd dat de krieken van 28 locaties ook 28 verschillende kriekenlambieken hebben opgeleverd”.
Die verscheidenheid verraste ook de tientallen proevers. Sommigen krieken kleurden haast paars, terwijl anderen licht rood bleven. Ook in de aroma’s was er een enorme variatie van floraal en fruitig tot friszurig. Smaken balanceerden tussen fris en lichtjes zurig tot eerder zoetig met een licht zurige toets. Kortom, een enorme variatie die alvast opleverde dat dé Schaarbeekse kriek als dusdanig niet bestaat.
Lees meer: Schaarbeekse krieken worden opnieuw geïntroduceerd