Hoe ze ooit tot hier is geraakt, weten wij niet maar gevaarlijk is zij wel: de uit Japan en Azië afkomstige suzuki-fruitvlieg. Deze invasieve exoot gedijt zeer goed tijdens warme, niet extreem hete, zomers met temperaturen lager dan 35°C. De suzuki-fruitvlieg kan enorme schade aanrichten bij telers van steenfruit, zoals krieken die worden aangewend om er kriekenlambiek of kriekenbier mee te brouwen.
Waar inheemse fruitvliegen hun eitjes leggen op beschadigd, overrijp of rottend fruit, legt de amper 2-3 millimeter grote suzuki-fruitvlieg haar eitjes met behulp van een legboor net onder de schil van nog rijpend, onbeschadigd fruit. Eén vrouwtje kan honderden eitjes leggen. Eén generatie leeft zo’n 16 dagen waardoor er in één seizoen tot zeven generaties suzuki-fruitvliegen heersen. De legboor van de suzuki-fruitvlieg hangt bovendien vol azijnzuurbacteriën die een azijnzuurinfectie kunnen doen ontstaan in het kriekenbier. Rottingsbacteriën tasten het gestoken fruit aan, waardoor het gaat rotten op de boom.
Door regelmatig te oogsten en alle rottend fruit meteen weg te nemen en te vernietigen, wordt voorkomen dat nieuwe generaties fruitvliegen zich gaan ontwikkelen. Voorlopig bieden alleen dure flinterdunne en fijne nylonnetten soelaas om bomen te beschermen tegen de invasie van suzuki-fruitvliegen. Omdat het duur en amper werkbaar is, wordt gezocht naar predatoren of sluipwespen om de strijd aan te vatten.

suzuki fruitvlieg klimaat krieken
Kriekentelers zijn bevreesd voor de opmars van de suzuki-fruitvlieg die de krieken van binnenuit aantast.

Lees ook: Klimaat plaatst brouwers voor toekomstige uitdagingen