Dry-hoppen met passie en liefde voor Poperingse hop

Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp

Aangename bitterheid en harmonieus karakter primeren

Lees meer: Bier wordt geuriger, fleuriger en fruitiger

Verschenen in Bierpassie, nr. 92 september 2021

Poperings Hommelbier wordt al veertig jaar gemaakt met dry-hopping met uitsluitend lokaal geteelde, nobele Europese hopvariëteiten. Ondertussen is er een meer uitgesproken Hommel Dry Hopped bijgekomen, want de voorbije jaren wijzigde de perceptie van bitterheid. “Wij maken bier met passie en liefde voor de Poperingse hop want die geeft het bier een aangename bitterheid en een mooi harmonieus karakter”, zeggen vader Philip en zoon Karel Leroy.

Veertig jaar geleden, in 1981, stelde Leroy Breweries (toen nog via brouwerij Van Eecke in Watou), zijn Hommelbier voor naar aanleiding van de Hoppefeesten en 25 jaar Hoppestoet in Poperinge. “Mijn grootvader, Karel Leroy, brouwde Poperings Hommelbier (7,5 vol.%) als een gelegenheidsbier met uitsluitend Poperingse hop. Het bier viel zodanig in de smaak dat werd besloten om het bier te blijven brouwen”, vertelt elfde generatie-brouwer Karel, zoon van Philip en kleinzoon van Karel Leroy.
“Poperings Hommelbier werd door Michael Jackson meermaals geprezen als voorloper en inspirator van de huidige generatie Indian Pale Ales, zonder evenwel een echte IPA te zijn. Het is een mooi uitgebalanceerde en goed gehopte gouden ale, gebrouwen met Poperingse hop en een lichte dry-hopping”, treedt Philip Leroy bij. “Omdat wij ons vlakbij de hopstreek bevinden, was het logisch dat wij met lokaal geteelde hopvariëteiten zouden brouwen en niet met ingevoerde Tsjechische, Duitse of Engelse hop. Aanvankelijk werd er gebrouwen met twee en drie hopvariëteiten, inmiddels zijn het er vier geworden. Wij starten met Magnum-hop voor de bitterheid en voegen nadien, in verschillende fasen, aromahoppen toe en ronden af met dry-hopping met aromahop tijdens de lagering bij 0 tot 2°C en dat gedurende vier tot vijf weken. Wanneer wij zouden dry-hoppen tijdens de hoofdgisting, bij 23-24°C, krijg je een totaal ander. Nu is Hommelbier (7,5 vol.%) een mooi, evenwichtig gehopt bier met een fijn, goed aroma en een aangename bitterheid. Er mag geen harde, schrapende nabitterheid optreden. Proefondervindelijk hebben wij al geëxperimenteerd met andere nobele, Europese, in en om Poperinge geteelde variëteiten. Een zorgvuldige selectie van de hopvariëteiten speelt een enorme rol”.

Leroy Breweries
Karel, Philip en Bruno Leroy klinken met Hommel Dry Hopped op veertig jaar dry-hopping met nobele Europese hopvariëteiten.

Hommel Dry Hopped

Hoewel dry-hopping al veertig jaar mee het aroma- en smaakprofiel van Hommelbier bepaalt, werd de voorbije jaren geëxperimenteerd met Hommel Dry Hopped (7,5 vol.%). “Omdat hopbitterheid nu anders wordt beoordeeld dan vroeger wilden wij een bier met een meer uitgesproken, hoppig karakter”, stelt Karel Leroy. “Daarvoor voegen wij tweemaal zoveel hop toe voor de dry-hopping. Door resoluut te kiezen voor Poperingse hop onderscheiden wij ons van anderen die dikwijls met Amerikaanse hopsoorten werken. Bierliefhebbers en vaste klanten pikten het verhaal op waardoor de ‘limited edition’ net zoals het Poperings Hommelbier van weleer het jaar rond beschikbaar is, weliswaar exclusief op vat in de horeca”.
Een echte ‘limited edition’ is Hommel Fresh Harvest (7,5 vol.%), dat jaarlijks éénmalig wordt gebrouwen wanneer de hop wordt geoogst. “De verse hopbellen worden licht gedroogd en gemalen opdat het reinigen van de beslagketel nadien minder omslachtig zou zijn dan wanneer je met hele, groene, bellen zou werken. Brouwtechnisch is het maken van Hommel Fresh Harvest veel complexer. Wij voegen meer hop toe dan voor het originele Hommelbier omdat wij het aroma- en smaakverlies dat ontstaat door het gebruik van verse hopbellen ruimschoots willen compenseren. Hommel Fresh Harvest onderscheidt zich dan ook vlot van Hommelbier en Hommel Dry Hopped”, licht Karel Leroy toe.

Nobele, Europese hoppen triomferen

Wanneer je de verschillende ‘Hommelbieren’ naast mekaar proeft, triomferen de nobele, Europese hopvariëteiten zonder meer. Zij geven het goudblonde bier met zijn dichte witte schuimkraag een langdurig, aangenaam kruidig en hoppig karakter. De Hommel Dry Hopped heeft een iets meer floraal karakter met toetsen van vers groen gras en een meer uitgesproken bitterheid.
Hommel Fresh Harvest 2021 Limited edition is uitgesproken hoppig en fris met een lichte fruitigheid waarin hints van peper, groene appel en citrus voorkomen. Het bier rondt af met een langdurige, aangename bitterheid die enigszins opdroogt. Opmerkelijk is dat zelfs een overjaarse Hommel Fresh Harvest 2020 Limited Edition nog een mooi gebalanceerd en harmonieus aroma en boeket vertoont, en dat allicht dankzij het gebruik van uitsluitend Europese hoppen.

Philip Leroy
Philip Leroy gebruikt uitsluitend Poperingse hop voor het brouwen van Hommelbier.

Lees meer: Steeds meer gefaseerd hoppen door klimaatverandering