Tot halfweg jaren zeventig had elke streek zijn bier en moest je er ook heen rijden om het te proeven en te kopen. Twee kameraden brengen daar verandering in.
België is bekend om zijn vele lokale, vaak historisch sterk verankerde bieren. Tot halfweg jaren zeventig van vorige eeuw kon je die bieren alleen ter plaatse proeven en aankopen. Voor een lambiek moest je naar het Pajottenland, een Oud Hoegaards witbier van Pierre Celis ging je in Hoegaarden halen, voor een Liefmans Goudenband kon je naar Oudenaarde, Oud Zottegems was dan weer een rit naar Zottegem, voor Achouffe mocht je naar het kabouterdorp rijden en een Bush Beer vond je alleen in Pipaix en Doornik. In je warenhuis of drankenhandel vond je alleen de grote merken met alle varianten van Carlsberg of Whitbread en een of twee Dortmunders.
Dat was het assortiment tot twee jeugdvrienden uit Lembeek en Halle daar verandering in brengen vanaf 1975. In dat jaartal startte Frank Boon met de drankenhandel ‘Bierkelders Boon’ die zich toespitste op al die lokale specialiteiten. Ondertussen bekwaamde hij zich bij René De Vits in het ‘steken van geuze’ om drie jaar later de geuzestekerij over te nemen.
Zijn kameraad Jef Colruyt, van de gelijknamige voedingsdistributeur, steunde hem vanaf het begin. Beiden trokken samen naar drankenhandelaars en horeca om hun assortiment van lokale specialiteiten – in uiteenlopende vormen van flessen – te promoten en te verkopen. Franks vrachtwagen pronkte met het opschrift ‘Geuzestekerij – 107 Streekbieren’. Jef Colruyt praatte erover met zijn medewerker Jean-Pierre Roelandts die er ook wat in zag. De benaming ‘Speciaalbier’ en het begrip ‘streekbier’ werden gelanceerd. En daarmee werd Colruyt in 1983 de allereerste retailer die over het hele land een uitgebreid rek met toen nog vrij onbekende streek- en speciaalbieren aanbood.
Geleidelijk ontdekten ook steeds meer drankenhandelaars de gevarieerde wereld van streekbier en Belgische speciaalbieren.
De geuzestekerij van Frank Boon groeide uit tot een succes in zoverre dat het leidde tot de start van lambiekbrouwerij Boon in 1986. Omdat het steeds meer tijd vergde van Frank Boon stopte hij in 1989 met de drankenhandel in streek- en speciaalbieren om zich volledig te focussen op zijn lambiekbrouwerij. Maar, de woorden ‘streekbier’ en ‘speciaalbier’ zijn gebleven en meer dan ooit ingeburgerd in ons taalgebruik dankzij Frank Boon en Jef Colruyt.