Fruitbier met echte vruchten of sappen?

Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp

Hoe kan je bier nog op smaak brengen? Door er een vruchtenbier van te maken.

Fruitbieren zijn geenszins nieuw want voor zover bekend werden er rond het einde van de negentiende eeuw al krieken, ook wel zure kersen genoemd, toegevoegd aan lambiekbier, bruine en roodbruine bieren. In oorsprong laat men 250 tot 400 gram krieken per liter gedurende een half jaar rijpen op tonnen, het zogenaamde macereren. In een zuiver natuurlijke vorm worden alleen kwalitatief hoogstaande kriekvariëteiten gebruikt, waarvan Schaarbeekse krieken en Gorsem-krieken de meest bekende soorten zijn. De krieken moeten immers een behoorlijk suikergehalte hebben, ook nog wat zurig zijn en een mooie verhouding tussen pit en vruchtvlees hebben. Tijdens de maceratie moet het vruchtvlees nagenoeg volledig verteren en opgaan in het bier waardoor er enkel pitten achter blijven.
Omdat de kriekenteelt terug liep en de kwaliteit van de kriekenoogst achteruit ging, worden sinds de jaren ’50 van vorige eeuw ook fruitbieren gemaakt door toevoeging van sappen of extracten om een constante kwaliteit te kunnen waarborgen. Aanvankelijk was dat alleen met krieken maar vanaf de jaren ’70 zijn brouwers geleidelijk gaan werken met sappen en extracten van andere vruchten zoals framboos, perzik, cassis, banaan, kiwi, enz. omdat die fruitsoorten in hun natuurlijke vorm minder gemakkelijk vergisten en hun smaak veel minder vrijgeven of overbrengen op het bier. De kwaliteit van de gebruikte sappen bepaalt mee het eindresultaat. Omdat de sappen na het gistingsproces worden toegevoegd, krijgt het fruitbier een sterker aroma en gaat de vruchtensmaak meer overheersen, dat tevens de smaak gaat overheersen.
Een derde produktiewijze is gestoeld op het uitsluitend gebruiken van natuurlijke sappen, die na de gisting worden toegevoegd aan witbier. De keuze voor witbier is ingegeven door het feit dat het toegankelijker is voor een breed publiek dan wel het zuurdere bruin bier of lambiekbier. Niet zelden wordt 25 tot 30% sappen vooropgesteld. Hierdoor zal het bier een veel sterker fruitaroma en ook een meer intense vruchtensmaak vertonen. Toevoeging van een grote hoeveelheid sappen maakt dat het bier een veel lager alcoholgehalte heeft, dikwijls tussen 2,5 vol.% en 3,5 vol.%. Bepaalde sappen (bijvoorbeeld vlierbes en aardbei) worden ook gebruikt om het bier dieper rood te kleuren.
Een vierde variante op het fruitbier zijn gearomatiseerde bieren. Aan een neutraal tot friszurig bier (bv. witbier) worden vruchtenaroma’s toegevoegd, omdat consumenten vaak meer voor het aroma van een fruitbier vallen, dan wel voor de smaak van een bepaalde vrucht.