Luidde het ‘Jaar van het Bier’de herontdekking van de Belgische biercultuur in, dan zette het de brouwers er ook toe aan om aan te sporen tot een verantwoorde consumptie.
In de nasleep van het succesvolle ‘Jaar van het Bier’ in 1986 en de herontdekking van de Belgische bier- en brouwcultuur namen de Belgische Brouwers hun verantwoordelijkheid omtrent verstandig bierverbruik en alcoholmisbruik. In 1992 werd de Arnoldus Groep opgericht die onder andere een gedragscode opstelt voor bierreclame.
Gelijktijdig werden de fundamenten gelegd voor wat in december 1995 uitmondde in de allereerste Bob-campagne, waarvan de Belgische Brouwers en het toenmalige Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (nu VIAS) de initiatiefnemers waren. Bob is de verpersoonlijking van de chauffeur die voor hij of zij weg gaat beslist om niet te drinken wanneer hij of zij moet rijden. Een gezelschap dat op stap gaat, wordt aangeraden om vooraf te bepalen wie de ‘Bob’ is die hen veilig zal vervoeren en huiswaarts brengen.
Sinds de lancering in 1995 is Bob uitgegroeid tot een begrip in zoverre dat het zelfs is opgenomen in Van Dales woordenboek. Tijdens de eerste BOB-campagne controleerde de politie 100.000 bestuurders en 6,4% onder hen testte positief. Ter vergelijking, tijdens de winterse BOB-campagne 2024-2025 werden 605.759 chauffeurs gecontroleerd en blies slechts 1,22% positief.
Sinds 2001 namen diverse EU-landen het succesvolle Bob-concept over en sindsdien vind je Bob ook in Frankrijk, Griekenland, Nederland, Denemarken, Spanje, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.
Omdat Bob vooral focust op de jaarwisseling en de festivalzomer zijn de Belgische Brouwers in 2024 gestart met de aanvullende campagne ‘Be Responsible’ die het jaar rond aanspoort tot een verantwoorde bierconsumptie.
Rijden onder invloed, of beter gezegd ‘dronkenschap aan het stuur’ werd in België pas strafbaar met de besluitwet van 14 november 1939 betreffende de beteugeling van de dronkenschap. Er was evenwel geen sprake van een promillegrens noch van een meetmethode. Het duurde evenwel nog tot 1967 toen België als één van de eerste landen het blaaspijpje invoerde als controlemiddel; er was toen nog een alcoholgehalte van 1,5 promille toegelaten. De maatregel kwam er na een zwaar verkeersongeval in 1966 in Asse-Walfergem toen een dronken chauffeur inreed op een klasje en hun lerares die buiten de schoolpoort leerden over het verkeer. Tien kinderen kwamen daarbij om, de lerares en vier andere kinderen raakten zwaar gewond.
In 1975 werd het toegelaten alcoholgehalte verlaagt tot 0,8 promille, in 1994 werd het verder herleid tot 0,5 promille.