Red onze bier-, eet- en tafelcultuur

Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp

Red onze biercultuur, onze eet-, drink- en tafelcultuur als basispijler van het toerisme! Diverse onderzoeken toonden de voorbije jaren aan dat 85% van de toeristen Vlaanderen zou aanraden als toeristische bestemming waar je lekkere streekproducten kan eten. Daarmee scoort onze eet-, drink- en tafelcultuur hoger dan de kunststeden (80%), het kunst- en cultuuraanbod (63%) en onze geschiedenis (51%).
Vlaanderen zou dit jaar zelfs de gastregio zijn voor het zesde UNWTO World Forum on Gastronomy Tourism. Het zou de kroon zijn op jarenlang volgehouden inspanningen om Vlaanderen te promoten als een culinaire topbestemming. De actualiteit, met de doorbraak van het Covid 19-virus, heeft er helaas anders over beslist.
Meer dan 20.000 Vlaamse horeca-ondernemers stonden klaar om toeristen dagelijks in hun cafés, bistro’s en sterrenrestaurants te verwennen met iconische bieren, legendarische streekgerechten en verfijnde en creatieve maaltijden.
Het vakmanschap van brouwers, chocolatiers, wijnbouwers, jenever- en whiskystokers wordt internationaal geprezen. Talentvolle keukenchefs geven het beste van zichzelf. Vrijwel nergens anders ter wereld is het verschil tussen de sterrenkeuken en de dagelijkse gastronomie als het ware zo klein. Over het algemeen kan je in ons land overal lekker én gezellig eten; dat weten de buitenlandse toeristen maar al te goed.
Reizen in en naar België staat voor met volle teugen genieten en intensief beleven van authentieke verhalen van gepassioneerde brouwers, chocolatiers en streekproducenten. Even zo aanhoren bezoekers de anekdotes van cafébazen die een perfect glas bier schenken aan klanten op hun terras.
Die, in het buitenland ongeëvenaarde terrascultuur als uiting van onze biercultuur, dreigen wij nu te verliezen. Volksgezondheid primeert boven alles, laat daarover geen twijfel bestaan. Het toepassen van preventiemaatregelen wordt geen sinecure in een sector die in de huidige belevingseconomie wordt beschouwd als een sociale ontmoetingsplaats.
Ondersteuning, duidelijkheid, éénduidigheid en concrete perspectieven zijn dringend nodig om onze gastvrije Bourgondische eet-, drink- en tafelcultuur veilig te stellen als basispijler voor het dag- en verblijfstoerisme van 85% van de binnen- en buitenlandse gasten.