Bier in de keuken

Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp

Belgische bieren beschikken over een rijk smakenpalet van zoet, bitter en zuur in alle gradaties en combinaties en lenen zich daarom uitstekend om in en bij gerechten te serveren.

Bier en gerecht hebben bij voorkeur hetzelfde smaakgehalte of dezelfde smaaksterkte. Lichte, minder sterke bieren passen bij aperitiefhapjes en voorgerechten, meer karaktervolle en sterkere bieren horen bij de hoofdschotel. Voor het dessert kan je overschakelen naar een meer specifieke zurig-zoetige of fruitige smaak. Hou er wel rekening mee dat de bitterheid van blonde bieren of de karamelsmaak van donkere bieren snel kunnen overheersen wanneer je er teveel van gebruikt of het te lang laat mee laat verwarmen of inkoken.
Aan een beslag voor beignets of wafels en gefrituurde gerechten zorgt pils voor een luchtig en knapperig karakter. Witbieren laten zich uitstekend combineren met asperges, witloof, gepocheerde en gestoofde vis, schaal- en schelpdieren en mosselen waarvoor je ook een tripel of een niet te hoppig sterk blond bier kan gebruiken. Witbieren doen het uitstekend bij kip- en kalfsvlees.
Geuze leent zich dan weer uitstekend voor dressings en koude schotels met fijne vleeswaren, vis en gevogelte of een klassieke boterham met platte kaas en radijsjes. Verder is geuze, net zoals de Vlaamse roodbruine bieren, een vaste waarde in stoofpotjes met karbonaden, konijn en parelhoen; dankzij het erin aanwezige vleugje azijnzuur moet je geen extra azijn gaan toevoegen om het vlees te garen.
Volle en donkere abdij- en trappistenbieren lenen zich zeer goed om verwerkt te worden in stoof- en wildschotels, waar zij meestal smaakversterkend optreden. Ook in sabayon en compotes van verschillende soorten fruit geven donkere abdijbieren een extra toets. Maar ook bij kazen scoort bier overheerlijk.
Kortom, de mogelijkheden om bier te gebruiken in de keuken zijn haast eindeloos en geven je gerechten vaak een fijne toets. Op het voortreffelijke Biercuisine vind je een waaier aan suggesties en recepten. Ook op Bapas worden je smaakpapillen geprikkeld. Even goed loodsen Colruyt, Dagelijkse Kost en Lekker van bij ons je met vlot te bereiden te recepten binnen in de wereld van bier en gastronomie.
Brouwerijen zoals bijvoorbeeld Vanhonsebrouck, Duvel, Rodenbach, Lindemans, Palm, Grimbergen, Westmalle, Chimay of St. Feuillien stellen je gevarieerde recepten voor waarin hun bieren het gerecht een opmerkelijke toets geven.