Biomakerij gaat voor circulair waterverbruik in Koningshoeven

Verschenen in Food Industry nr. 1, februari 2020

In de abdij van Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in het Nederlandse Berkel-Enschot – bij ons beter bekend van de La Trappe-trappistenbieren – opende de ‘biomakerij’. Afvalwater van de abdij en de brouwerij wordt gezuiverd dankzij enkele honderden planten in een subtropische serre. Omdat het gezuiverde water wordt aangewend in een volledig circulair netwerk is het La Trappe-trappistenbier voortaan het enige ‘water’ dat de abdij nog verlaat.

De Biomakerij is een geurloos ecologisch waterzuiveringsconcept van de nieuwe generatie dat werd gerealiseerd op initiatief van broeder Isaac. Het is, in navolging van een gelijkaardig project in Hongarije, de eerste installatie in West-Europa. In Nederland ontving het innovatieve project de Waterinnovatieprijs 2018. Tijdens de voorbije Horeca Expo in Gent werd het project geëerd met een ‘innovation award’.
Het afvalwater van de abdij, de brouwerij, de kaasmakerij en het chocolade-atelier wordt verzameld in een zuiveringsinstallatie die is verbonden met een subtropische serre. De planten die hierin groeien, hebben een breed vertakte en tot 3,5 meter diepe wortelstructuur. Ook houden zij van een aangename, warme temperatuur wat geen probleem is omdat het afvalwater van de brouwerij minstens 22°C is. De Biomakerij bevat een zogenaamde Metabolic Network Reactor waarin de micro-organismen van het afvalwater een metabolische wisselwerking aangaan met zo’n 3.000 soorten micro-organismen (bacteriën, archaea, schimmels, protozoa, metazoa) die zich hechten aan plantenwortels en synthetische wortels. In een traditioneel waterzuiveringssysteem bevinden zich ‘slechts’ 700 soorten micro-organismen. Met de aanwezigheid van 12 tot 16 gram actief zuiverende micro-organismen per liter is het zuiveringssysteem intensiever dan een actief slibsysteem dat 3 tot 5 gram micro-organismen per liter bevat.

La Trappe Biomakerij Broeder Isaac
Broeder Isaac, prior van de abdij van Onze Lieve van Koningshoeven, keurt de werking van de Biomakerij. – Foto La Trappe.

Gezuiverd water voor planten- en viskwekerij

Bovendien vergt deze zuiveringsmethode tot 30% minder energie en amper 20% ruimte van een klassieke waterzuiveringsinstallatie. Omdat er tijdens het zuiveringsproces heel wat warmte vrijkomt, kan die met behulp van een warmtepomp geleid worden naar het Proeflokaal en één van de gebouwen die daarmee zelfs volledig worden verwarmd.
Dagelijks wordt er in een zevental uren tussen 320 en 440m3 water gereinigd, wat overeenkomt met het verbruik van 1700 gezinnen. Het afvalwater wordt door middel van de biomassa gezuiverd tot viswaterkwaliteit en vervolgens benut in de nabijgelegen plantenkwekerij, de moestuin met bijhorende serre en het waterspaarbekken waarin men forellen of Afrikaanse meervallen wil kweken. Die kunnen dan later met de eigen gekweekte groenten en kruiden als delicatesse van eigen kweek op de kaart worden gezet in het Proeflokaal. Op korte termijn wil men het water zodanig zuiveren dat het als spoelwater kan worden gebruikt in de brouwerij.
Met de Biomakerij en het eraan verbonden 100% circulaire watergebruik willen de trappisten van Koningshoeven de waterverspilling die verbonden is aan het brouwen van bier een halt toe roepen. Het enige water dat de abdij en de brouwerij verlaat, zal voortaan nog uitsluitend onder de vorm van La Trappe-trappistenbier zijn.

Biomakerij La Trappe
Vooraan het waterbassin waarin men forellen en meervallen gaat kweken, achteraan de subtropische serre of Biomakerij en rechts het gebouw waar het afvalwater een eerste zuivering ondergaat.
Biomakerij La Trappe
De planten die hierin groeien, hebben een breed vertakte en tot 3,5 meter diepe wortelstructuur.

Lees meer: Duurzaam brouwen loont, Vijf liter water voor één liter bier