Hemelse trappist

Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp

Trappistenbieren worden al eens omschreven als een hemels genot, dat je misschien wel tot in de zevende hemel brengt. Maar, tot bij de waterman is ook goed.

Op 40,66 lichtjaren van de aarde, in het sterrenbeeld van de waterman, bevindt zich de dwergster, 2MASS J23062928-0502285, ook wel bekend als Trappist-1. Bij bierliefhebbers klinkt dat begrip allicht vertrouwd want trappist staat bij velen op nummer één als hun favoriete bier.
Helaas, de naam is een afkorting maar de verwantschap met België is niet veraf. Het was immers een groep van astronomen onder leiding van Michaël Gillon van het Institut d’Astrophysique et Géophysique in Luik die in het La Silla-observatorium in de Chileense Atacama-woestijn de TRAnsiting Planets and PlanetesImals Small Telescope, ook wel Trappist-telescoop genoemd, om de ster te observeren tussen september en december 2015. Rond de ster draaiden ook drie planeten met afmetingen vergelijkbaar aan die van de aarde. Bijkomend onderzoek in februari 2017 wees op nog eens vier planeten.
Het cijfer 1 in Trappist-1 geeft aan dat het de eerste ster is die met de Trappist-telescoop werd ontdekt. De planeten die errond cirkelen, krijgen een letter, te beginnen met de b. De drie eerste ontdekte planeten zijn bijgevolg Trappist-1b, Trappist-1c en Trappist-1d.
Trappist-1 is minstens 500 miljoen jaar oud en kan tussen 4 en 5 biljoen jaar worden.
Om het Belgisch tintje qua naamgeving compleet te maken: Trappist-1 kadert in het Speculoos-project dat eveneens door de Luikse universiteit werd opgestart. Speculoos staat dan wel voor ‘Search for Planets EClipsing ULtra-cOOl Stars’, een project met vier telescopen die eveneens in de Atacama-woestijn worden opgesteld in het Paranal-observatorium. Waarom in de Atacama-woestijn? Door Unesco werd die uitgeroepen tot Starlight-reservaat omdat het samen met La Palma tot een van de beste locaties ter wereld is om de mooiste en meest talrijke sterrenhemel te zien.