Wil je meer weten over bier, bierstijlen, biergeschiedenis en het brouwen van bier dan kan je aan diverse opleidingscentra een cursus bierkenner, biersommelier of zytholoog volgen. Maar, bestaat er ook een master-opleiding biersommelier?
Bier staat meer en meer in de kijker, en dat ongetwijfeld mede dankzij de opmars van de vele micro-brouwerijen in binnen- en buitenland. Velen laten zich inspireren door de enorme verscheidenheid aan Belgische bieren. Wil je je daarin wat verdiepen, dan kan je onder meer lid worden van één van de vele bierproeversverenigingen die zijn aangesloten bij Zythos.
Een andere optie is het volgen van een cursus bierkenner, ook wel zytholoog genoemd. Dergelijke cursussen worden onder meer gegeven bij Syntra in Hasselt, Gent en Brugge en omvatten een tweejaarlijks parcours in avondonderwijs. Eens afgestudeerd, en een eindproef gemaakt, kan je jezelf profileren als zytholoog of biersommelier.
De Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO) stellen een gelijkaardige cursus van meestal één semester voor in onder andere Brussel, Aalst, Dendermonde, Lokeren, Antwerpen, Gent en Turnhout.
De Bapas Bier Academie heeft een eigen biersommelier-programma uitgewerkt waarin sterk wordt gefocust op de combinatie met gastronomie. Het Nederlandse Stibon biedt een aangepaste, Belgische, opleiding tot bierambassadeur en biersommelier. In Wallonië worden gelijkaardige biercursussen ingericht door IFAPME en Hoptimalt.
Verder zijn er nog diverse, vaak compacte, online-initiatiecursussen die je op je eigen ritme kan volgen en die zich positioneren als ‘bier master’. Een opleiding ‘Master biersommelier’ bestaat helaas niet in België; het is veeleer een titel die iemand zichzelf toekent.