Tijmreiziger knipoogt naar saison en salie

Verschenen in Bierpassie nr. 96, september 2022

Met Tijmreiziger, een saison-geïnspireerd bier, is Batteliek in Mechelen één van de eerste brouwerijen die op een ruimere schaal experimenteert met een door tijm en salie geïnfuseerde mout. “Het is verrassend, mooi gebalanceerd en vlot doordrinkbaar. Je moet goed afwegen voor welk biertype je zo’n creatieve moutvariëteit gebruikt, maar dit opent alleszins deuren, en dat ook voor beer-and-food-pairing”, zegt brouwmeester Sander Keuleers.

In samenwerking met het volledige brouwerij-, stokerij- en horecateam van Het Anker en Batteliek opteerden Sander Keuleers en zijn collega Robin Van Rillaer ervoor om de creatieve moutvariante ‘tijm-salie’ te verwerken in een saison-geïnspireerd bier. “Saison is wat kruidig, een beetje droog, goed doordrinkbaar. Wij wilden geen uitgesproken kruidig of hoppig bier maken, maar mout wel de hoofdrol laten spelen als één van de ingrediënten. Wij hebben de creatieve moutvariëteit gemengd met wat tarwe voor friszurig tintje en een mooie schuimkraag en aangevuld met een Mandarin Bavariahop die gedoseerd een licht zoetje geeft op het einde. Het was vooral zoeken naar de juiste verhouding creatieve mout en daarbij heeft Cristal Peck (Boortmalt) ons geholpen”.
“Toen wij de mout maalden en stortten, was het aroma heel intens en was Batteliek volledig gehuld in geuren van tijm en salie”, herinnert Sander Keuleers zich. “Buiten de aparte moutkeuze was het een klassiek brouwproces met een mooi eindresultaat”.

Batteliek Tijmreiziger Belgomalt Creative Series
Sander Keuleers: “Tijmreiziger is verrassend, mooi gebalanceerd en vlot doordrinkbaar”.

Van het vat en in blik

De Tijmreiziger (5,1 % vol.) is een ongefilterd, licht koperkleurig bier met een dichte witte schuimkraag dat van het vat wordt getapt; vanaf einde augustus wordt het bier ook in blik aangeboden. De saison-insteek is, dankzij een aangepaste gist, duidelijk aanwezig, terwijl tijm en salie zich eerder manifesteren naar en in de nasmaak. Onder impuls van de salie volgt een apart, aangenaam bitterig trekje, geenszins wrang. Tijmreiziger is alleszins mooi rond en gebalanceerd.
“In de Batteliek-bieren willen wij telkens één aspect accentueren. Voor Tijmreiziger is dat de exclusieve mout”, verduidelijkt Sander Keuleers. “Je moet als brouwer heel goed afwegen welk bier je wil brouwen met die creatieve moutvariëteiten, hoe je die gaat gebruiken en hoe je die gaat combineren met hopvariëteiten. Het lijkt mij ook leuk om er in Batteliek eens mee te experimenteren in onze stokerij. De toekomst voor dergelijke mouten ligt zeker niet alleen in de bierwereld”.

Batteliek Tijmreiziger Belgomalt Creative Series
Sander Keuleers van Batteliek, enthousiast over de Tijmreiziger, gemaakt met creative mout geïnfuseerd met tijm en salie.

Lees ook: Mout met een vleugje kruiden en specerijen

OOK PROEVEN ?

Nieuwsgierig hoe bieren smaken met Belgomalt Creative-mout geïnfuseerd met lavendel en curaçao? Nog zes andere bieren om te proeven en te beoordelen.
Brouwerij Valduc koos voor een blonde Valduc Joker (6,3 %vol.) op basis van 50% pilsmout, 40% creatieve mout en 10% caramelmout voor kleur en knapperigheid. Verder werd gewerkt met Belgische Magnum-hop en kveik-gist die wat extra toetsen van sinaas en citrus opwekt om de mout te ondersteunen.
Brouwerij Atrium ging voluit voor een Quadruple (11 %vol.) waarin de lavendel-sinaasmout tekende voor een verfijnde complexiteit en rondheid.
Bij Brasserie de Liège is er een Infused Belgian Pale ale (5,7 %vol.) te proeven. Er werd geen andere speciaalmout gebruikt. De hop werd beperkt en er werden ook geen andere kruiden toegevoegd opdat de creatieve mout zich volop kon tonen. Een lichtjes drogende en neutrale gist zorgt ervoor dat de hints van lavendel en sinaas zich gebalanceerd manifesteren.
Brasserie du Larron bracht The Maltster&The Brewer uit, waarvan de naam een eerbetoon is aan de samenwerking tussen mouter en brouwer. Het betrof een goudblonde ale van 8,7 %vol waarin de sinaas sterk naar voor kwam, vergezeld van subtiele lavendeltoetsen, dankzij de keuze voor een neutrale gist. Het bier is evenwel al uitverkocht, net zoals bij Brussels Beer Project dat er zijn WNTR INFSN mee maakte. Het betrof een Californisch Common-bier van 10,8 %vol met lage gist vergist op hogere ale-temperaturen waarin de kruiden konden worden ontwaard.
Bertinchamps brouwde 6000 flessen van een blond bier van 2,5% vol. waarin de curaçao zich vooral in de neus toonde en de floraalfrisse aanzet van lavendel in de mond werd versterkt door de kruidige hop.