Biertoerisme beperkt zich in België niet alleen tot brouwerijbezoeken. Voor recreatieve fietsers is er een ruim aanbod van bierfietsroutes langs brouwerijen en lokale horecazaken waar je streekgebonden bieren kan proeven.

Hierbij vind je een selectie van een vijftigtal fietsroutes. Vaak gaat het om knooppuntenroutes en vind je via de hyperlinks de (downloadbare) opeenvolging van knooppunten, de gps-coördinaten en de routekaarten. Meer dan eens worden op de respectieve pagina’s bezoeken aan brouwerijen en horecazaken gesuggereerd; verifieer steeds vooraf of deze geopend zijn op dag en tijdstip dat je de fietsroute rijdt.

Antwerpen

In Antwerpen is er de 18 km lange Bollekesroute die start en eindigt aan brouwerij De Koninck en die je doorheen de stad en langs diverse leuke kroegen voert.
De 58 km lange Gouden Carolus-fietsroute voert je van brouwerij Het Anker aan de rand van het Mechelse Begijnhof naar whiskystokerij De Molenberg. Het traject leidt langs het Zennegat en het Vrijbroekpark en volgt grotendeels autovrije jaagpaden.
De Duvel-route is een rustige, verkeersarme 48 km lange route doorheen het Scheldeland. Het traject bestaat uit twee lussen die je vanuit Duvel Moortgat naar keuze apart kan rijden of kan combineren tot het totaaltraject.
Het basistraject (44 km) of de ingekorte route (30 km) van de Trappistenroute je van de trappistenabdij van Westmalle naar het trappistinnenklooster van Brecht. In Westmalle kan je nog het 8 km lange Trappistenpad in het bosrijke gebied rond de abdij bewandelen. In Café Trappisten, tegenover de abdij, kan je een film bekijken over de brouwerij.

Westmalle Café Trappisten
Café Trappisten in Westmalle is een geliefd eindpunt van een fietsroute.

Duvelroute Duvel
De Duvelroute verleidt liefhebbers van het sterk blonde bier.

Limburg

De 49 km lange route Land van brouwers en Bruegel verbindt Peer en Bocholt, met brouwerij Martens en het Bocholter Brouwerijmuseum het grootste brouwerijmuseum van Europa. Vanuit het nabijgelegen Opitter, met brouwerij Cornelissen, vertrekken diverse fietsroutes naar het Grenspark Kempen Broek.
Vanuit Neerpelt start de 27 km lange Achelse Kluis-route naar de trappistenabdij met huisbrouwerij en proeflokaal.
De Sezoensroute 53 km) verbindt de Achelse Kluis met Bocholt, het Bocholter Brouwerijmuseum en de brouwerij Martens die Sezoens brouwt.
De 62,2 km lange Ter Dolenroute in en om Houthalen-Helchteren en Heusden voert langs brouwerij Ter Dolen.
Brouwerij Kerkom en de brouwerij en stokerij Wilderen liggen langs de 30,3 km lange Bier- en Fruitroute nabij Sint-Truiden en Zoutleeuw.

Brouwerij stokerij Wilderen
In de brouwerij en stokerij van Wilderen lonkt een immens terras voor fietsers en wandelaars.
Achelse Kluis
De Achelse Kluis op de grens van België en Nederland is een belangrijk fietsknooppunt.

Oost-Vlaanderen

In de Vlaamse Ardennen, rondom Oudenaarde, dat bekend is om zijn typische bruine bieren, voert de Oudenaarde brouwt het bruin-route (23 of 36 km) langs de brouwerijen Liefmans en Roman. Vanaf de markt in Oudenaarde vertrekt ook de 29 km lange Oud Bruinroute langs de brouwerijen Liefmans, Roman, Cnudde en Smisje.
In de Zwalmstreek brengt de Zwalmroute (24 km) je via een idyllisch stukje Vlaamse Ardennen naar de , nabij brouwerij Contreras in Gavere.
Vanuit hartje Gent vertrekt de Gentse Groenpolen-fietsroute (32,9 km) die je langsheen Portus Ganda, de Schelde en de Gentbrugse Meersen naar Melle brengt, waar Delirium-brouwerij L. Huyghe is gevestigd. Een variante op deze route is de Roze Olifantenroute (38 km) die geknipt is voor wie rijdt met kinderen achterop; onderweg bevinden zich diverse speeltuinen.
De 46 km lange Witkaproute gaat vanuit Erpe-Mere, met brouwerij De Glazen Toren, naar de Denderstreek, tussen Aalst en Ninove, met Witkap-brouwerij Slaghmuylder. Ter hoogte van Denderleeuw ligt het befaamde biergastronomische restaurant De Heeren van Liedekercke vlakbij.
Tussen pot en pint is een 44 km lange route die langs de authentieke familiebrouwerijen De Ryck in Herzele en Van den Bossche in Sint-Lievens-Esse slingert.
De Blauwe Ommegangroute (44 km) volgt vanuit Dendermonde de oevers van de Schelde om af te buigen naar het Buggenhoutbos. Je passeert langs Vicaris-brouwerij Dilewyns in Dendermonde, de bière brut-brouwerijen Malheur en Bosteels en brouwerij ’t Kroontje in Denderbelle.

Roman Oudenaarde
Fietsroutes rond Oudenaarde leiden langs de imposante brouwerij Roman in Mater.
Dankzij de immense glazen wand kan je de brouwzaal van Delirium-brouwerij Huyghe zien.

Vlaams-Brabant

Rondom Steenhuffel brengt de Cornet-route je over 59 km langs diverse kastelen in de Brabantse Kouters, waaronder ook het kasteel Diepensteyn, waar de zeventiende eeuwse rentmeester Theodoor Cornet zijn bier bewaarde. Zijn verhaal was de inspiratiebron voor het Cornet-bier.
Vanuit Steenhuffel, met de brouwerijen Palm en De Hoorn, vertrekt ook de 28,3 km lange Diepensteyn-route via Ramsdonk en Peizegem, waar brouwerij De Block is gevestigd.
De brouwerijen Palm, Duvel-Moortgat en Den Triest worden met mekaar verbonden door de 31 km lange Gambrinusroute die start aan ’t Leireken in Londerzeel.
De 41,7 km lange Bierkoutersroute vertrekt eveneens aan het Leireken en brengt je via Palm en Den Triest naar Grimbergen.
Aan de abdij van Affligem start de 36 km lange Hopperoute middenin wat eeuwenlang één van de grootste hopregio’s was. Nu is het aantal hopvelden er helaas heel beperkt geworden.
In Aarschot is er de 39,2 km lange Bierseizoenenfietsroute die begint aan de huisbrouwerij en het bezoekerscentrum van de Aarschotse Bruine.
Aan Brouwerij Haacht start de 72 km lange Jan Primusroute naar Horst, Sint-Joris-Winge en Gelrode.
De Bier- en Bietenroute voert je 44 km lang vanuit Hoegaarden naar Tienen, Hakendover en Landen.
Langsheen de 55 km lange Bierroute doorheen het Hageland bevindt zich de brouwerijen De Vlier in Holsbeek en de Lubbeekse brouwerijen de Schuur en Van Hellemont evenals brouwerij-distilleerderij Craywinckelhof.
Vanaf de Leuvense Grote Markt vertrekt een 14 km lange Abdijenroute die leidt langs de abdijen Keizersberg en Park (sinds kort met eigen brouwerij) en huisbrouwerij Domus in Leuven.
In het Pajottenland start de 37 km lange Geuzeroute aan Bezoekerscentrum ‘De Lambiek’ in Alsemberg om via de Lambik-O-Droom, 3 Fonteinen, Oud Beersel, Hanssens Artisanaal en brouwerij Boon het Hallerbos te bereiken.

Lambiek Alsemberg
De Lambiek in Alsemberg informeert je uitgebreid over lambiek en geuze in het Pajottenland.
Palm Steenhuffel
Een oude brouwketel is een baken onderweg naar Palm in Steenhuffel.

West-Vlaanderen

In de Westhoek werden vier Tournée Locale-routes uitgestippeld die bier- en fietsplezier met mekaar rijmen. Trajecten brengen je langs diverse brouwerijen en stemmige horecazaken. De Tournée Locale-route Poperinge-Vleteren (33 km) voert doorheen de hopvelden en werd eerder verkozen tot mooiste fietsroute van België, en dat geldt zeker in de zomermaanden wanneer de hop volop tiert. Vanaf het Hopmuseum in Poperinge gaat het langs brouwerij Sint-Bernardus, het bekende bierrestaurant Hommelhof in Watou, de Sint-Sixtus-abdij en Westvleteren-brouwerij met proeflokaal In de Vrede.
De 46,5 km lange route Poperinge-(Vleteren)-Ieper neemt ook Leroy Breweries in Boezinge en brouwerij Kazematten in Ieper mee.
De Tournée Locale-route Vleteren – Alveringem – Lo-Reninge (34 km) vertrekt aan de Sint-Sixtusabdij en gaat naar Seizoensbrouwerij Vandewalle en De Struise Brouwers.
De bierfietsroute Diksmuide – Lo-Reninge – Alveringem (49,5 km) leidt naar De Dolle Brouwers in Esen. Je passeert langs diverse nostalgische kroegen evenals het Mout- en Brouwhuis de Snoek met een intacte negentiende eeuwse brouwerij en mouterij die schetsen hoe er tijdens de Eerste Wereldoorlog werd gebrouwen.
De 43,9 km lange Omer Vander Ghinste-route start aan de gelijknamige brouwerij in Bellegem en brengt je naar de zuidrand van Kortrijk en Zwevegem.
Vanuit Kuurne vertrekt de 38 km lange Paters en Hertoginnen-route langs de brouwerijen De Brabandere in Bavikhove en Verhaeghe in Vichte.
Het Bierkasteel Van Honsebrouck in Emelgem is het startpunt voor de 41,5 km lange bierfietsroute die ook langs de brouwerijen d’Oude Maalderij, Gulden Spoor en De Brabandere leidt.

Westvleteren Sint-Sixtusabdij
De Sint-Sixtusabdij in Westvleteren, wereldwijd bekend om zijn trappistenbier.
Vanop het binnenplein van Bierkasteel Van Honsebrouck heb je een mooi zicht op de brouwzaal.

Wallonië

Verdeeld over 20 etappes vind je in het Zuiden van Wallonië en een stukje Frans-Lotharingen de 648 km lange bierfietsroute. Het traject leidt onder andere langs Brasserie des Fagnes, de trappistenabdij van Scourmont in Chimay en de Espace Chimay, de brouwerij van Silenrieux, de abdij van Maredsous, de abdij van Leffe, Maison Leffe, de brouwerij du Bocq, trappistenabdij Notre Dame de St.-Rémy in Rochefort, Brasserie de la Lesse, brouwerij Caracole en de trappistenabdij van Orval met de Auberge A’l Ange Gardien waar je de lichtere ‘groene’ Orval kan proeven. Net over de grens, in Stenay, vind je het Europees biermuseum in Stenay.
Deeltrajecten van de Maas-, Forten- en Bierroute doorheen de Gaumestreek brengen je langs de brouwerijen Rulles, Millevertus en Orval. Via de RAVel L150 kom je aan de brouwerij du Bocq, de abdijen van Maredsous en Brogne en vervolgens naar Namen met Brasserie Houppe. In en om Le Roeulx, waar brouwerij St. Feuillien is gevestigd kan je de 32 km lange rondrit langs Soignies volgen. Rond Chimay stippelde Pasar een 42 km lange fietsroute uit waarin ook de trappistenabdij en -brouwerij is opgenomen. In de Voerstreek en het Land van Herve brengt een fietsroute je naar de abdij en brouwerij van Val-Dieu.

Een 37 km lange route doorheen het Pays des Collines, nabij Lessen, voert naar Brasserie d’Ellezelles. Rondom Ellezelles is er ook een 27 km lange knooppuntenroute.
Met vertrek vanuit Silly voor een 39,9 km lange tocht door Picardisch-Wallonië kom je al meteen aan Brasserie de Silly. Je kan ook kiezen voor een 42 km lange route.
Een 40 km lang parcours dat eerder is geschikt voor mountainbikers brengt je vanuit Leuze naar de brouwerijen Dupont en Dubuisson met het gloednieuwe interactieve Beerstorium-bezoekerscentrum en de authentieke stoombrouwerij Brasserie à Vapeur.
Vanuit Doornik gidst een 37 km lange route je naar brouwerij Brunehaut, onder meer bekend van zijn glutenvrije bieren.
Een 18 km lange mountainbikeroute die start in Houffalize brengt je naar de kabouterbrouwerij van Achouffe. Aan brouwerij Lupulus in Courtil start een 23,3 km lange route naar Jevigny en Brasserie de la Lienne.
Vanaf het station van Welkenraedt begint de 35 km lange Balade du Terroir naar Brasserie Grain d’Orge. Een eindje verderop vind je de hoogste gelegen brouwerij van België, Peak Beer, gelegen nabij diverse fiets- en mountainbikeroutes door de Hoge Venen.
Voor liefhebbers van de Waalse trappistenbieren is er ook het Grote Routepad dat in twee deeltrajecten voert tussen Chimay en Rochefort (174 km) en tussen Rochefort en Orval (116 km).

Orval
Op de Orval-site werd een infocentrum over het bekende trappistenbier geopend.
Chimay Abbaye Scourmont
In Chimay is de abdijkerk toegankelijk voor bezoekers.

Lees meer: Coronamaatregelen beperken mogelijkheden voor biertoerisme, België topbestemming voor biertoerisme, Brouwerijen bezoeken in corona-tijden