Tijdelijke of blijvende veranderingen
Verschenen in Café&Bistro nr. 1, juni 2021
2020 en 2021 zullen ongetwijfeld nazinderen en de horecabeleving een nieuwe uitstraling geven. Tijdelijke en vaak noodgedwongen initiatieven hebben geleid tot blijvende veranderingen. Technologische ondersteuning, kleinhandelsverkoop en ‘take away’ hebben hun intrede gedaan. Op vele plaatsen zijn zij ingeburgerd en gaan zij meebepalen hoe een volledig heropende horeca eruit gaat zien in de loop van 2021 en de daarop volgende jaren.
Toenemende digitalisering
De coronacrisis met de bijhorende horecasluiting, het verplicht respecteren van een fysieke veiligheidsafstand en het vermijden van mogelijke contactbesmettingen hebben gezorgd voor een toenemende digitalisering. Contactloos betalen is volop ingeburgerd, en dat niet alleen in de horeca. Internettoepassingen en draadloze netwerken hebben de klassieke menukaart vervangen door een digitaal exemplaar dat klanten kunnen raadplegen na het inscannen van een QR-code die op de tafel werd aangebracht. Klanten kunnen bestellingen eventueel zelf doorsturen. Zoniet tikken horecamedewerkers de bestellingen in op handcomputers of tablets die de informatie doorstralen naar toog en keuken. Evenzo worden eindafrekeningen aan de tafel op digitale wijze afgehandeld en vervolgens contactloos betaald. Bestellen en betalen verloopt meer gestroomlijnd en efficiënter dan voorheen.
Omdat deze verregaande automatisering steeds vaker wordt gekoppeld aan het voorraadbeheer krijgt de horeca-ondernemer meer overzicht en inzicht in het goed functioneren van zijn zaak. Omdat technologie een aantal klassieke persoonsgebonden taken heeft overgenomen, kan men meer gaan focussen op de klant, op adequate story-telling en gepersonaliseerde horeca-beleving.
Nieuwe omzetstromen
Tijdens de lockdown zijn verschillende horecazaken zich tijdelijk anders gaan positioneren en zich gaan manifesteren als kleinhandelszaak. Exclusieve wijnen, bieren en ingrediënten of voedingswaren die anders op de kaart stonden of verwerkt werden in gerechten werden aangeboden in losse verkoop of geschenkmanden. Dikwijls werden er merchandising-artikelen van de respectieve leveranciers aan toegevoegd. Meer dan eens werden deze verkoopactiviteiten ook online gecommercialiseerd. Mogelijk blijft die nieuwe omzetstroom overeind op vraag van klanten of als bijkomende bron van inkomsten.
‘Take away’
Wanneer er één trend in 2020-2021 is opgedoken, is het zonder meer die van ‘take away’-concepten bij bistro’s, brasseries, koffiehuizen en restaurants. Voor veel klanten was het een ideale vorm om zich thuis eens goed te verwennen met tapas, aperitiefschotels of gerechten die men anders alleen in de horeca zou eten. Waren ‘take away’ en maaltijdbezorging tot op heden vooral een exclusiviteit van pizza- en sushi-aanbieders, dan is het fenomeen nu alom tegenwoordig. Voor sommige horeca-ondernemers is dit stukje catering een totaal nieuwe activiteit geworden, die weliswaar een aparte aanpak vergt. Nu is het dan ook zaak om na te gaan onder welke vorm men die wellicht populaire activiteit kan integreren binnen de normale horecawerking zoals die was voor de coronacrisis. Maar, even goed is het evalueren in welke mate klanten nog naar je zaak blijven komen dan wel kiezen voor huiselijk genieten met een brasserie-maaltijd.
Intiemer met meer ruimte
De horeca is altijd al een sociale ontmoetingsplaats geweest en zal dat ook blijven. Alleen zullen sociaal contact en samen-zijn anders worden ingevuld. Mekaar een welkomst- of afscheidszoen geven of een handdruk uitwisselen, blijft misschien nog enige tijd achterweg. Louter infrastructureel krijgt gezelligheid een andere dimensie. Klanten zijn het ondertussen gewend om te beschikken over meer ruimte. Het devies om zoveel mogelijk tafels en stoelen per vierkante meter in te passen, lukt waarschijnlijk niet meer. Klanten waarderen de extra ruimte, die hen overigens ook wat meer privacy verleent. De sfeer aan tafel kan wat intiemer en dat creëert een meer intense beleving. Daaraan tornen en terugplooien op de oorspronkelijke zaalindeling wordt mogelijk niet geapprecieerd. De kans is dus reëel dat je het nog enige tijd met wat minder capaciteit moet doen.
Hygiënezorg wordt succesfactor
Meer dan voorheen heeft het coronavirus iedereen op het belang van een goede hygiëne gedrukt. In de horeca is hygiëne altijd al een heel belangrijk aandachtspunt geweest, alleen is er daaraan een nieuwe dimensie toegevoegd en zijn wij veel alerter geworden. Ontsmettingsgels en -spuitbussen zijn alom tegenwoordig. Handontsmetting is voor vele routine geworden en men zoekt of vraagt naar ontsmettingsalcohol om zijn handen te reinigen. Tafels en stoelen worden grondiger schoon gemaakt, deurklinken worden meermaals gereinigd. Daar bovenop komt meer aandacht voor kwalitatieve luchtverversing en luchtzuivering.
Doorgedreven zorg voor hygiëne wordt wellicht een bepalende succesfactor voor de nieuwe inhoud die wordt gegeven aan gastvrijheid, gastheerschap en vertrouwen in de horeca.