Focus niet op beperkingen maar op premium-ervaringen

Verschenen in Magazine Personenvervoer nr 3, juni 2020

Het tekort aan cash evenals het zoeken naar het ’nieuwe normaal’ maakt van touringcarbedrijven start-up-bedrijven die beginnen vanuit de huidige situatie. “In plaats van te spreken over de beperkingen waarmee men wordt geconfronteerd, zou men beter praten over de premium-ervaringen die men kan aanbieden in de post-corona-periode”, zegt Jan Peeters, ceo van Travel360Benelux.

Het Belgisch-Nederlands toeristisch vaktijdschrift Travel360Benelux peilde in mei bij 1263 professionele reisorganisatoren (618 Vlamingen, 133 Franstaligen en 512 Nederlanders) naar de impact van de coronacrisis op hun activiteiten en hoe zij aankijken tegen de toekomst.
“De deelnemers aan de enquête tonen zich veerkrachtig en redelijk positief maar beseffen gelijktijdig dat de uitdagingen voor de onmiddellijke toekomst gigantisch zijn”, licht ceo Jan Peeters toe. “Het draait dan vooral om cash en het zoeken naar het ‘nieuwe normaal’. Eigenlijk kijkt de reissector in de Benelux, waaronder ook de touringcarbedrijven, aan tegen dezelfde uitdaging waarmee een start-up-bedrijf te maken heeft. Start-up-bedrijven vertrekken vanuit het nu, de huidige situatie, en vergelijken niet met vroeger. Zij hebben een permanent tekort aan cash en een permanente nood aan extern kapitaal. Het tekort aan cash en het zoeken naar het ‘nieuwe normaal’ manifesteren zich gelijktijdig en worden overschaduwd door gezondheidsaspecten en een nieuwe bewustwording waarbij men zich afvraagt of alle preventiemaatregelen wel nodig zijn. Hierdoor ontstaat er een situatie met heel weinig manoeuvreerruimte”.

Jan Peeters Travel360Benelux
Jan Peeters: “Focus niet op beperking, maar op premium ervaringen”

Reizen is niet levensgevaarlijk en kan nog steeds

“De situatie van de touringcarsector is vergelijkbaar met die van de luchtvaart. Men kan die 1,5 meter niet garanderen, waardoor mondmaskers verplicht worden. Mogelijk moet men onderweg vaker een sanitaire stop voorzien, misschien moet men het interieur tussentijds desinfecteren maar bovenal moet men aangeven dat reizen niet levensgevaarlijk is en nog steeds kan. De grootste toekomstkans voor de touringcarsector ligt in het creëren van een post-corona-ervaring die premium is. Spreek niet over alle beperkingen maar over de nieuwe premium-ervaringen die je kan bieden”, beklemtoont Jan Peeters.
Wanneer reizigers niet langer mogen rondwandelen in de touringcar en nog moeilijk een praatje met mekaar kunnen maken, moet je ervoor zorgen dat je hen in die tijdspanne zinvol kan bezig houden, suggereert Jan Peeters. “Zorg voor een premium reisbeleving door middel van story-telling, het verstrekken van nuttige en leuke informatie over de bestemming. Maak optimaal gebruik van wifi en internet. Maak bijvoorbeeld een WhatsApp-groep van alle reizigers, steek er zelf wat discussie-onderwerpen in en laat hen zo met mekaar communiceren. Vergeet niet dat iedereen tijdens de lockdown massaal op internet is gegaan, heeft leren videochatten en enorm heeft bijgeleerd in de digitale wereld. Gebruik die ervaringen om een nieuwe, premium reisbeleving te ontwikkelen”.

Bezienswaardigheden zorgvuldiger selecteren

Dat houdt voor Jan Peeters ook in dat touringcarondernemers hun bezienswaardigheden zorgvuldiger moeten selecteren. “Wie onvoldoende maatregelen neemt om de gezondheid te waarborgen en wie geen initiatieven neemt om bezoekers in het ‘nieuwe normaal’ te ontvangen, moet je links laten liggen. De corona-impact heeft als voordeel dat het massale aanschuiven er niet meer bij is. Je zal vooraf moeten reserveren, een tijdvork krijgen en zaken in kleinere groepen moeten bezoeken en dat eventueel buiten de klassieke openingstijden. Die aspecten kan je perfect kaderen in het premium-vakantieverhaal dat je als touringcarondernemer wil brengen”.
Het heropstarten van de activiteiten zal sowieso meer geld kosten dan het aanhouden van de vroegere activiteiten. “Iedereen moet investeren in communicatie en duidelijk maken wat zijn precieze activiteiten zijn en hoe de aangeboden producten eruit zien na de heropstarting. Je vertoeft immers in een start-up-modus. Je moet goede producten en een goede service hebben maar je zal permanent in cash problemen zitten omdat de groei van zero-activiteit naar kruissnelheid nieuwe investeringen vergt in marketing, bijscholing en aanpassing aan de procedures van het ‘nieuwe normaal’. 77% van de respondenten op de enquête geeft aan dat we naar een nieuwe manier van leven en reizen gaan. 44% rekent op een rechtstreeks door corona beïnvloedde manier van reizen met een aantal blijvende preventiemaatregelen, zoals de mondmaskerplicht”, verduidelijkt Jan Peeters.
“34% gaat nog een stap verder en verwacht dat het ‘nieuwe normaal’ voor een ommekeer zal zorgen waarbij ook de problemen uit het verleden worden aangepakt. Eenzelfde percentage ziet het ‘nieuwe normaal’ breder dan een leven waarin wij moeten opletten voor corona-besmetting. Zij vinden dat grote problemen, zoals de klimaatdoelstellingen, de CO2-problematiek en het overtoerisme nu aangepakt kunnen worden om daadwerkelijk te kunnen spreken van ‘never waste a good crisis’”.

Lees meer: Klanten willen veilig reizen