Vaak gesloten, minder rondleidingen en kleinere groepen

Verschenen in Travel Magazine, 24 juli 2020

België is al vele jaren wereldwijd de topbestemming voor biertoerisme. Buitenlanders komen hierheen om een oude geuze, een saison, een friszurig roodbruin bier of een trappist te degusteren. Nu zij wegblijven door de corona-maatregelen schuiven beleidsverantwoordelijken brouwerijbezoeken naar voor als ideale vormen van binnenlands ‘bubbel’-toerisme in het ‘nieuwe anders’. Door de vele preventiemaatregelen zijn de mogelijkheden om brouwerijen te bezoeken evenwel beperkt.

Zo’n 370 brouwerijen en ruim 260 bierfirma’s die hun bier laten brouwen door derden tekenen voor enkele duizenden bieren verspreid over enkele tientallen uiteenlopende bierstijlen. Zij vormen de basis voor een stevig verankerde Belgische biercultuur die einde 2016 door de Unesco werd erkend als immaterieel cultureel erfgoed, net zoals bijvoorbeeld de Franse gastronomie of de mediterrane eetcultuur.
Diverse onderzoeken toonden aan dat 85% van de toeristen Vlaanderen zou aanraden als toeristische bestemming voor lekkere streekproducten. Daarmee scoort onze eet-, drink- en tafelcultuur hoger dan de kunststeden (80%), het kunst- en cultuuraanbod (63%) en onze geschiedenis (51%). Biertoerisme is dan ook een begrip geworden bij duizenden buitenlanders die naar België komen om biermusea en brouwerijen te bezoeken, om unieke bieren te degusteren in proeflokalen en op terrassen en om te genieten van traditionele en verfijnde biergastronomische gerechten.

Promotie voor gesloten deuren?

Door de uitbraak van het Covid19-coronavirus en het massaal afhaken van buitenlandse toeristen opperde Vlaams toerismeminister Zuhal Demir begin mei om sterker in te zetten op toerisme in eigen land. “We kunnen ons eigen Vlaanderen opnieuw ontdekken. Vlaanderen heeft veel troeven: kust, kunst, bierbrouwerijen”, klonk het. In ‘De Zomer van 2020’-brochure van Toerisme Vlaanderen werd opgeroepen om ‘je bierpassie te verfijnen, je te verdiepen in de biercultuur en één van de vele brouwerijen te bezoeken’.
Zonder meer nobele suggesties om een eveneens zwaar getroffen brouwerijsector te ondersteunen. Travel Magazine peilde bij een zestigtal grote, middelgrote en kleine brouwerijen naar mogelijkheden en initiatieven voor coronaveilige bezoeken. Strenge corona-richtlijnen voor de voedingsindustrie beperken de bezoekmogelijkheden aanzienlijk. Om de gezondheid van hun medewerkers en de voedselveiligheid te kunnen garanderen, worden externe personen zoveel als mogelijk geweerd. Middelgrote en kleine brouwerijen beperken het aantal rondleidingen voor kleinere groepen. Brouwerijen met een geïntegreerde horeca-uitbating en kleinere (herberg-)brouwerijen verleggen de focus naar hun eigen café, brasserie en terras en houden rondleiding en degustatie beperkt.
Brouwerijen die de voorbije weken opnieuw openden, noteren soms erg weinig bezoekers. Anderen waren genoodzaakt om groepsbezoeken te annuleren en stellen vast dat nieuwe aanvragen pas voor in het najaar of in 2021 zijn.

Lees meer: Brouwerijen bezoeken in corona-tijden, Vijftigmaal fiets- en bierplezier