Verschenen in Car&Bus e-zine, september 2019

Met bustronomie creëert Bell Tours een nieuw concept van belevingsreizen waarbij onder andere een Van Hool TX15 Acron wordt omgetoverd tot een stijlvol rijdend restaurant voor 32 personen. Tijdens de rit genieten passagiers van een heerlijke, aan tafel opgediende, maaltijd.

Tijdens bustronomie-reizen worden de maaltijden in het rijdend restaurant afgewerkt door professionele koks.
Aan boord van de touringcar worden de borden afgewerkt. – Foto Van Hool

Bell Tours uit Sint-Pieters-Leeuw beschikt over tien jonge Van Hool-autocars met Euro5 – en Euro6-motoren. “De laatste jaren hebben wij heel sterk ingezet op vergroening van onze vloot opdat het ons zou toelaten om in alle Europese lage-emissiezones te kunnen rijden”, stelt Henri Rammant. “Gelijktijdig proberen wij als bedrijf te vergroenen met vernieuwing van onze garage en plaatsing van zonnepanelen. Verder streven wij ernaar om autocarreizen van topkwaliteit uit te voeren, vandaar onze slogan ‘Excellence as Standard’. Om dat te realiseren, omringen wij ons met bevoorrechte partners zoals restaurant en cateraar Casy uit Vlezenbeek voor de uitvoering van onze bustronomie-reizen”.

Gebrek aan parkeerplaatsen en wegrestaurants als inspiratiebron

Het idee voor bustronomie ontstond bijna twee jaar geleden. Gebrek aan parkeerplaatsen voor autocars evenals de kwaliteit en de service van wegrestaurants inspireerden Henri Rammant tot het concept van een rijdend restaurant. “Wij hadden een vip-bus met tafels. Waarom zouden wij dan niet zelf maaltijden gaan serveren tijdens de rit? Heen- en terug naar de kerstmarkt in Durbuy presenteren wij een wildmenu. Voor een dagtrip naar Orval serveren wij eveneens een aangepaste maaltijd”.
“Wij willen onze klanten reeds laten genieten tijdens de rit”, treedt echtgenote Cathy Deschuytteneer bij. “Wij gebruiken de bustronomie-autocar voor eigen dagprogramma’s, maar de autocar kan ook worden ingezet voor verenigingen, bedrijven en incentives waarvoor wij programma’s op maat uitwerken. Voor voetbalclub RWDM47, waarvoor wij ook de clubbus leveren, hebben wij samen met de traiteur al een verplaatsing georganiseerd tijdens dewelke typisch Brusselse gerechten werden geserveerd”.

Kokerellen en dresseren tijdens de rit

Voor bustronomie-reizen zet Bell Tours onder andere een Van Hool TX15 Acron () Bistro in met plaats voor 38 passagiers. Omgevormd naar bistro met een salon met lange tafel achteraan, tafeltjes voor vier personen en een uitgebreid keukenblok biedt de autocar plaats aan 32 reizigers. Voor grotere groepen kan ook een Van Hool TX27 Astromega-dubbeldekker met 73 plaatsen worden omgevormd tot Bistroliner.
De chef en zijn medewerker beschikken aan boord over een ruime koelkast, bijhorende koelboxen in de kofferruimte, een combi-oven om maaltijden op te warmen, een Lavazza-koffietoestel en een waterboiler. Werkblad en tafeltjes zijn afgewerkt met respectievelijk opstaande randen of holten waarin glazen of kopjes kunnen worden geplaatst.
Zetels zijn voorzien van individuele stopcontacten en usb-poorten. Diverse beeldmonitors en draadloos internet geven gasten de nodige faciliteiten om online te gaan en om presentaties weer te geven.

Heerlijk tafelen in het rijdend restaurant.
Heerlijk tafelen tijdens de rit. – Foto Van Hool

Ongelooflijke ervaring in een rijdend restaurant

Reizigers – waaronder een ruime delegatie van busbouwer Van Hool – bleken alvast opgetogen over een bustronomie-reis vanuit Koningshooikt naar Sint-Pieters-Leeuw om een splinternieuwe Van Hool TX17 Astron officieel over te dragen aan Bell Tours. “Het was een ongelooflijke ervaring”, bevestigt Van Hool-woordvoerder Dirk Snauwaert. “Na een verwelkoming en een korte presentatie kregen wij een voorgerechtje met een oester, gemarineerde zalm en ganzenlever. Nadien volgde een warme schotel met gelakt speenvarken, aardappeltjes gratin dauphinois en seizoensgroenten. Na de overhandiging van de autocar bij Bell Tours kregen wij op de terugrit nog een chocolade-meringue-dessert met kruidig sinaassap. Aan tafel werden aangepaste wijnen geserveerd, evenals een uniek Triple 888-bier. De chef staat ook effectief in de keuken om de schotels af te werken en die samen met een collega op te dienen”.
Ook commercieel directeur Peter Van Lil was bijzonder opgetogen. “Dit was alsof je in een kwaliteitsrestaurant werd verwend. Dat je dergelijke kwaliteit kan bieden in een rijdende autocar is topklasse. Wij hebben onderweg heel wat files gehad maar hebben daarvan nauwelijks iets gemerkt omdat er mooie momenten aan tafel werden gecreëerd. Met dergelijke, vernieuwende, autocarconcepten kan de autocarsector echt wel een nieuw cliënteel aanspreken”.

Bustronomie tekent voor een unieke belevingsreis

FBAA-directeur Veerle De Boeck kadert het bustronomie-concept in de toenemende vraag naar belevingsreizen. “Voelen, proeven, ruiken en ervaren staan meer dan ooit centraal. Culinaire reizen spelen daar reeds op in, maar bij Bell Tours start die reis effectief van zodra je aan boord stapt. Het serveren van verfijnde gerechten versterkt de belevingswaarde en laat je ook toe om ervaringen te delen met andere reizigers waardoor ook het sociaal contact aan boord van de autocar versterkt”.
“Belevingsreizen en autocarreizen zitten echt wel in de lift. Ruim 10 miljoen Belgen nemen jaarlijks de autocar. 1,39 miljoen onder hen kiezen voor een meerdaagse reis, wat overeenkomt met een marktaandeel van 7%. Zo’n 9 miljoen klanten kiezen voor een daguitstap. Dat kunnen themareizen zijn zoals deze bustronomie-tour of ritten naar concerten, sportwedstrijden, evenementen en schoolreizen. Met Busfan beschikken wij over een, in Europa, unieke portaalsite waarop jaarlijks meer dan 5.000 autocarreizen worden aangeboden. Het aantal Busfan-bezoekers stijgt jaarlijks en noteerde voor 2018 zelfs een +37%. Wij stellen ook vast dat steeds meer jongeren en jongvolwassenen de autocar nemen en dat zij die beschouwen als hét duurzame reisalternatief”.