Verschenen in Travel Magazine, 24 juli 2020

De mogelijkheden om brouwerijen te bezoeken zijn beperkt ten gevolge van de preventiemaatregelen voor verspreiding van het corona-virus. Hier vind je een overzicht van de bezoekmogelijkheden in een zestigtal representatieve grote, middelgrote en kleine brouwerijen. Let op, de situatie kan wijzigen; verifieer bijgevolg steeds via de respectieve websites.

Grote brouwerijen

AB-Inbev in Leuven (Stella Artois), Jupille (Jupiler), Hoegaarden, Sint-Pieters-Leeuw (Belle-Vue) en Buggenhout (Bosteels) werkt aan een scenario voor post-Covid19 brouwerijbezoeken, maar de plannen daarvoor zijn nog niet allemaal finaal afgeklopt waardoor enkel Leuven in juli en augustus beperkt en na reservering is geopend op zaterdag en zondag. Bij Alken-Maes met in Alken, Kobbegem (Mort Subite) en Opwijk (Affligem) zijn alle bezoeken stopgezet en ziet het ernaar uit dat die pas vanaf 2021 worden heropgestart.
Brouwerij Haacht in Boortmeerbeek kan alvast niet worden bezocht tot einde juli. Voorlopig ligt de focus op Brasserie Brouwershof als startpunt voor de Jan Primus-fietsroute en de Brouwerswandeling.
Bij Duvel Moortgat zijn de sites in Breendonk en Oudenaarde gesloten; mogelijk heropenen zij in september.
Swinkels Family Brewers, dat eigenaar is van de brouwerijen Palm, De Hoorn in Steenhuffel en Rodenbach in Roeselare, bereidt diverse arrangementen voor met eventueel aansluitende maaltijd of bezoek aan Stoeterij Diepensteyn in Steenhuffel. Voorlopig zijn alle bezoeken opgeschort.

Brouwerijbezoeken zijn mogelijk maar op veel locaties, zoals hier in Het Anker in Mechelen, zijn er veiligheidsvoorschriften van toepassing. – Foto Het Anker.

Stadsbrouwerijen

In Brugge beperkt stadsbrouwerij De Halve Maan de bezoeken tot een dagelijkse opening om 14u. Maximaal 20 personen kunnen de brouwerij bezoeken wanneer zij zich vooraf hebben aangemeld. Bezoekers volgen een éénrichtingsparcours en krijgen toelichting via QR-codes. In de verschillende bezoekruimten mogen maximaal vijf personen aanwezig zijn.
Nog in Brugge kan ook stadsbrouwerij Bourgogne des Flandres worden bezocht in het weekend. In juli en augustus komen daar nog enkele werkdagen bij. Bezoek is beperkt tot de aanwezigheid van 20 personen.
De Antwerpse Brouw Compagnie op het Eilandje in Antwerpen kan na afspraak worden bezocht. Toelichting wordt buiten gegeven, waarna het eigenlijk bezoek in tijd wordt beperkt. Verpozen kan in de recent geopende ‘Biergarten’.
Het belevingscentrum van De Koninck in Antwerpen kan worden bezocht. Tickets kunnen online worden gereserveerd of ter plaatse worden betaald met bank- of kredietkaart; betalingen in de shop en de brasserie gebeuren cashless.
In Gent heeft Gruut de focus verlegd naar een passief brouwerijbezoek aan kleine tafeltjes. Groepen krijgen eerst een uitvoerige uitleg op afstand en aan tafel, waarna ze in verschillende kleinere groepen naar de installaties geleid worden. Het buitenterras werd uitgebreid om meer afstand te kunnen waarborgen. Op de tafels werden QR-codes aangebracht om bestellingen te kunnen plaatsen.
In 2021 krijgt Gent een stadsbrouwerij bij. Dan opent de Delirium-brouwerij de Artevelde-huisbrouwerij in een pand tegenover het stadhuis.
De Mechelse brouwerij Het Anker, bekend van Gouden Carolus, heeft haar rondleidingen aangepast en gidst nog uitsluitend groepjes van 10 personen van verschillende bubbels of 20 personen uit dezelfde bubbel komt. Op zaterdag zijn er in juli en augustus rondleidingen om 11u, 13u, 15u, 16u en 17u en op zondag om 13u en 15u. Vooraf online reserveren is noodzakelijk. Tijdens de rondleiding moeten bezoekers de tussenafstand van 1,5 meter respecteren. Wie logeert in het brouwerijhotel kan het hotelarrangement ‘Onder de wol’ reserveren waarin bezoeken aan de brouwerij, de whiskystokerij De Molenberg en een diner zijn begrepen. Betalen kan enkel met kaart en niet cash. Bezoeken aan stokerij kunnen voor maximaal 8 personen. Vanaf januari 2021 wordt een nieuw bezoekconcept geïntroduceerd.
In de Ieperse brouwerij Kazematten worden groepen tot 20 personen rondgeleid na afspraak; tussen 15 en 28 augustus is de brouwerij gesloten.
Brasserie Curtius in Luik heeft de bezoeken opgeschort.
In Brussel focussen Brasserie de la Senne (http://brasseriedelasenne.be) en Brussels Beer Project op de taproom.

Het bezoekerscentrum van De Koninck is geopend na voorafgaande reservering.
Het Anker heeft de rondleidingen grondig geëvalueerd en corona-veilig gemaakt.

Pajottenland

Van de lambiekbrouwerijen in het Pajottenland zijn onder andere Boon in Lembeek en Timmermans in Itterbeek beperkt toegankelijk. Bij Timmermans is dat uitsluitend voor groepen na reservering. Bij Boon zijn de mogelijkheden eveneens beperkt tot maximaal 15 personen op vrijdag en zaterdag in juli en augustus en binnen de veiligheidsnormen; hierdoor is er ook geen proeverij mogelijk. Vanaf september worden de bezoekmogelijkheden allicht verruimd.
Brouwerij De Troch in Wambeek is na voorafgaande reservering beperkt toegankelijk voor groepen van een tiental personen.
Brouwerij Lindemans in Vlezenbeek is gesloten voor externe bezoekers.
Het Brussels Museum van de Geuze, ondergebracht in brouwerij Cantillon, is enkel op zaterdag en na afspraak geopend voor bezoekers; tickets moeten online worden gereserveerd.
Lambiekbrouwerij 3 Fonteinen organiseert tot nader bericht geen bezoeken.
Geuzestekerij Oud Beersel kan elke zaterdag worden bezocht om 11u (Nederlandstalig) en 12u (Engelstalig) mits online reservering. Groepen tot 8 personen zijn welkom, bij voorkeur op zaterdag. In Bierghes kan je ook de enige Waalse geuzestekerij Tilquin.

Oost-Vlaanderen

De vorig jaar geopende brouwerij The Musketeers in Sint-Gillis-Waas heeft de bezoeken aangepast. Omdat men ervan uit gaat dat niet alle bezoekers overweg kunnen met QR-codes en apps werd voorzien in een draagbare geluidsinstallatie waardoor de gids ook vanop ruime afstand goed verstaanbaar is. Het terras van het brouwerijcafé werd verruimd waardoor er amper zitplaatsen sneuvelen. In de ‘binnenstraat’ tussen brouwerij en café werden eveneens tafels geplaatst waar klanten kunnen genieten van ‘beer flights’, een plankje met verschillende degustatieglazen waardoor het contact met zaalmedewerkers wordt beperkt.
In Melle kunnen groepen tot 15 personen brouwerij L.Huyghe bezoeken. Zeker een aanrader voor wie wil kijken hoe je duurzaam en uiterst milieuvriendelijk kan brouwen. Brouwerij L. Huyghe wordt beschouwd als één van de groenste brouwerijen van het land.
In het nabijgelegen Sint-Amandsberg opent brouwerij L. Huyghe weldra de herbergbrouwerij Haeseveld die beschikt over een ruime gelagzaal en die eveneens kan worden bezocht.
Brouwerij Dilewyns uit Dendermonde start in augustus met bezoeken op zondag om 11 en 15u. Er worden maximaal 35 personen toegelaten per bezoekronde. Reserveringen moeten online gebeuren.
Brouwerij Van Steenberge in Evergem kan na afspraak worden bezocht door groepen tot 30 personen.

Limburg

Brouwerij Cornelissen in Bree heropent pas voor publiek wanneer de coronamaatregelen worden opgeheven.
Bij Ter Dolen in Houthalen-Helchteren wordt het bezoekersaantal per groep beperkt tot zo’n 15 personen. Gidsen geven buiten uitleg waarna je even in de brouwerij kan en vervolgens kan nagenieten op het terras.
Dat is ook het geval bij brouwerij-stokerij Wilderen waar men de horecazone naast de brouwerij fors heeft uitgebreid met een sfeervolle ‘Biergarten’. Daardoor beschikt men, rekening houdend met de veiligheidsafstand van 1,5 meter, zelfs over 120 bijkomende zitplaatsen. De Wilderen Biergarten situeert zich in de kriekenboomgaard en is voorzien van aangepaste sfeerverlichting. Verspreid over de site biedt Wilderen zitplaats voor zo’n 600 personen.
Brouwerij en stokerij Craywinkelhof in Lubbeek kan eveneens worden bezocht.
Op de grens van Limburg met Antwerpen en Vlaams-Brabant bevindt zich de abdij van Averbode. Een variante op het Averbode-abdijbier kan je exclusief proeven in de Averbode-huisbrouwerij. Een bezoek aan deze huisbrouwerij kan worden gecombineerd met een abdijbezoek.

Wilderen
Brouwerij-stokerij Wilderen breidde uit met een Biergarten. – Foto Brouwerij Wilderen.
Ter Dolen
Bij Ter Dolen geven de gidsen toelichting aan de poort en wordt het brouwerijbezoek beperkt.

Vlaamse Ardennen

In Oudenaarde is brouwerij Liefmans gesloten; een heropening is mogelijk vanaf september.
In het nabijgelegen Mater kan je brouwerij Roman in juli en augustus op zaterdag en zondag gaan bezoeken om 10u, 13u en 15u. Je moet voorafgaand reserveren en er worden slechts 15 bezoekers per tijdslot toegelaten.
Groepen van een twintigtal personen kunnen na afspraak terecht bij brouwerij Van den Bossche in Sint-Lievens-Esse.
Brouwerij De Ryck uit Herzele plant geen bezoekmomenten tot september.

West-Vlaanderen en Westhoek

Bierkasteel en brouwerij Van Honsebrouck in Emelgem zijn geopend en voorzien ook in een coronaveilige uitbating. Aan het bezoekerscentrum wordt automatisch de koorts van bezoekers gemeten. Bezoekers krijgen audioguides en kunnen het normale bezoekersparcours volgen omdat het zich situeert in een ruim geconcipieerde nieuwbouw. In de geïntegreerde horecazaak Michele’s Pub&Brasserie werd de tafelopstelling aangepast en kunnen bubbels van mekaar worden gescheiden. Eventueel kan een privé-pub worden gehuurd, de zogenaamde Michele’s VIP Room, voor grotere groepen, uiteraard binnen de uitgevaardigde veiligheidsnormen.
Brouwerij Sint-Bernardus in Watou organiseert rondleiding voor maximaal 25 personen. Afrondend kan je één glas drinken in Bar Bernard op het dak van de brouwerij en met uitzicht op de omringende hopvelden. Indien je voor eigen rekening nog iets wenst te consumeren in Bar Bernard moet je
online een tafel reserveren. In de degustatieruimte worden geen bijkomende dranken en gerechten geserveerd. Overnachtingen in het Guesthouse Brouwershuis naast de brouwerij zijn mogelijk, overeenkomstig de corona-richtlijnen.
In Bavikhove houdt Brouwerij De Brabandere, die voordien beperkt toegankelijk was, de poorten eveneens dicht.
In de Kortrijkse deelgemeente Bellegem opende brouwerij Omer. Vander Ghinste zopas zijn Visitor Center met historische brouwzaal en bijhorende taproom en terras. Bezoek kan op zaterdag (14-19u) en zondag (11-18u.), reserveren is niet noodzakelijk tenzij men een begeleid bezoek wil.
Op de abdijsite van Ten Duinen in Koksijde Sint-Idesbald opent brouwerij L. Huyghe half augustus een huisbrouwerij in de voormalige varkensstallen.

Omer Vander Ghinste
Brouwerij Omer. Vander Ghinste opende een bezoekerscentrum. – Foto Omer.Vander Ghinste.
Vanuit Bar Bernard heb je een prachtig uitzicht op de Westhoek. – Foto Sint-Bernardus.

Ardennen-Wallonië

Bezoeken aan Achouffe zijn mogelijk mits voorafgaande reservering. In het verderop gelegen Courtil is brouwerij Lupulus beperkt te bezoeken voor maximaal 12 personen mits voorafgaande inschrijving.
Brouwerij du Bocq in Purnode heeft alle bezoeken opgeschort tot minstens einde 2021. In combinatie met geplande investeringen, waaronder de aanleg van een pijpleiding naar een nieuwe bottelarij, is de kans reëel dat bezoeken pas opnieuw kunnen vanaf 2022 of zelfs 2023.
Brouwerij St. Feuillien in Le Roeulx heeft alle bezoeken geannuleerd tot begin september.
De brouwerij van Mont Saint-Jean is na reservering heel beperkt toegankelijk omdat er wordt gewerkt aan het bezoekerscentrum.

Waals-Picardië

Bij Dubuisson in Pipaix kan je het recent geopende interactieve belevingscentrum Beerstorium bezoeken. Het bezoekersaantal wordt beperkt en de nodige preventiemaatregelen worden genomen; zo worden bijvoorbeeld aanraakschermen ontsmet na elk bezoek. In het aanpalende restaurant kunnen groepen tot 15 personen terecht. Bezoeken aan de brouwerij zijn evenwel niet mogelijk.
Eveneens in Pipaix is Brasserie à Vapeur geopend tijdens de openbrouwdagen op de laatste zaterdag van de maand.
Bezoeken aan de nabijgelegen saison-brouwerij Dupont in Tourpes zijn mogelijk mits voorafgaande reservering. Groepen mogen niet meer dan 20 personen tellen en bezoekers moeten de 1,5 meter respecteren. Degustaties zijn beperkt mogelijk voor groepen tot 10 personen en infofiches over de bieren zijn beschikbaar op een app.
Na reservering kan je brouwerij De Ranke in Dottenijs bezoeken en iedereen wordt gevraagd de afstand te respecteren. Op verschillende plaatsen zijn handgels beschikbaar en deuren die moeten worden geopend, worden na elke doorgang gepoetst. Degustaties vinden plaats in de taproom. Bieren worden op een ontsmette kar geplaatst. Met een QR-code kunnen klanten het volledige (nieuwe) menu raadplegen op hun telefoon. Groepen tot 15 personen worden gevraagd om zeker te reserveren.

Richtlijnen
Occasionele bezoeken voor maximum 10-20 personen, uitzonderlijk groepen tot 30 personen.
Bezoeken moeten vooraf (online) worden gereserveerd.
Minder tijdsloten beschikbaar opdat bezoekerscircuit regelmatig kan worden ontsmet.
Mondmaskers worden vaak verplicht en voorzie je best zelf.
Tijdens de rondleiding moet de 1,5 meter meermaals worden gerespecteerd.
Er geldt éénrichtingsverkeer tijdens de rondleiding.
Eventuele gidsen dragen vaak een spatscherm.
Degustatiemogelijkheden worden vaak beperkt.

Lees meer: Vijftigmaal fiets- en bierplezier, Corona-maatregelen beperken mogelijkheden voor biertoerisme