Verschenen in Car&Bus e-zine, april 2019
Veiligheid staat voorop bij autocarondernemers. Zij investeren niet zelden in autocars die zijn voorzien van alle beschikbare, vaak nog optionele, veiligheidsvoorzieningen. Généraltour en Rantour plaatsten bijvoorbeeld alcoholsloten en brandblussystemen, ook al zijn die nog niet verplicht.
Veilig de baan op met wat zwaardere motoren
“Wij beschikken over 28 jonge autocars waarvan er 23 zijn geleverd in de laatste twaalf maanden. Telkens vraag ik aan Van Hool om die te voorzien van alle mogelijke veiligheidsvoorzieningen”, opent Francis Degodenne (Généraltour). “Wij hebben een sterk programma Europese rondreizen en strandvakanties in Spanje en Italië waarvoor wij uitsluitend VIP-autocars inzetten. Wij kiezen voor autocars met wat zwaardere motoren opdat je zonodig toch over wat extra vermogen kan beschikken. Je klanten verwachten dat je hen niet alleen een comfortabele maar ook een veilige reis kan aanbieden. Vanuit dat opzicht hebben wij alcoholsloten geplaatst in de meeste autocars. Enerzijds houdt dat de chauffeur alert, en dat ook de avond voor hij vertrekt. Anderzijds is het een zekerheid die je geeft aan je opdrachtgever, je klanten en hun familieleden. Ouders vragen soms waarom de chauffeur eerst moet blazen voor hij de motor kan starten. Wanneer wij hen informeren over het alcoholslot zijn zij opgelucht wanneer zij de chauffeur zien vertrekken. Ook voor ons, als ondernemer, is het belangrijk om weten dat je chauffeurs veilig de baan op gaan. Weldra voorzien wij aangepaste filmpjes die de klanten bij vertrek informeren over de veiligheidsvoorzieningen in onze autocars”.


Aandacht besteden aan bagagecompartiment, rondom-camera’s en verlichting
Veiligheid gaat voor Francis Degodenne over heel wat meer dan technologie die inzet op snelheid, remmen, baanvastheid en het anticiperen op mogelijke risico’s zoals kop-staartaanrijdingen of afwijken van het baanvak. “Je moet bijvoorbeeld ook kijken naar afgesloten opbergvakken voor handbagage of rondom-verlichting opdat chauffeur en passagiers bij het uitstappen zien waar zij stappen. Een camerasysteem zorgt ervoor dat de chauffeur rondom de autocar kan kijken. Zo ziet hij waar zich eventueel personen bevinden en kan hij zelfs tot op de centimeter manoeuvreren bij het achteruit rijden”.
Brandveiligheid is, voor Francis Degodenne, een belangrijk aspect. “Al onze autocars zijn voorzien van een systeem dat de brandstoftoevoer automatisch afsnijdt bij een eventueel zwaar ongeval. De nieuwste autocars worden geleverd met een branddetectie- en blussysteem dat vlammen onmiddellijk dooft waardoor de verspreiding van rook en toxische gassen in de autocar wordt vermeden. Wij plaatsen dat nu al omdat het nog dit jaar wordt verplicht. Een gecombineerd spiegel-camerasysteem en een supplementair waarschuwingssysteem voor voetgangers en fietsers worden bestudeerd door Van Hool; van zodra die beschikbaar zijn, plaatsen wij die ook in onze autocars”.
Geruststellend door pro-actief te handelen
“Tot halfweg jaren zeventig is er niets fundamenteel veranderd in verband met de veiligheid van de autocar”, zegt Kurt Rollier (Rantour). “Je had een rem, een handrem, een versnellingspook en een stuur en daarmee moest je het doen. Ik ben zelf ooit de Grossglockner afgedaald zonder remmen en dan was je best tevreden wanneer er in de daaropvolgende jaren zaken zoals een remvertrager en ABS werden geplaatst. Ondertussen zijn er veel toepassingen bij gekomen, zijn er veiligheidsgordels geplaatst en werden bijvoorbeeld ook sneeuwbanden verplicht”.
“Veiligheid is voor ons altijd een aandachtspunt geweest. Vanuit dat opzicht heb ik ook alcoholsloten in de autocars geplaatst. Het is zeker niet zo dat ik niet gerust ben in mijn chauffeurs. Integendeel, ik kan hen vertrouwen; zij zijn voldoende professioneel ingesteld. Chauffeurs beseffen wel meer dan voorheen dat zij daarop gecontroleerd kunnen worden. Het is veeleer een geruststelling en een vorm van pro-actief handelen want de verplichting komt er toch aan. Je ziet ook hoe veiligheidsvoorzieningen steeds meer standaard worden ingebouwd door constructeurs zoals MAN, Neoplan, Setra en Mercedes”.


Voor klanten is veiligheid evident maar zij vergeten hun gordel vast te klikken
Of klanten wakker liggen van de uitgebreide veiligheidsvoorzieningen in een autocar? “Ik denk het niet meteen. Zij zijn eerder passief want chauffeurs moeten hen er bijna altijd op wijzen dat zij hun veiligheidsgordels moeten vastgespen. Voor klanten lijken al die veiligheidsvoorzieningen een evidentie, zij gaan ervanuit dat de autocar veilig is. Je kan ook moeilijk communiceren dat je autocars zijn voorzien van een alcoholslot; men zou zich meteen – en ten onrechte – afvragen wat voor chauffeurs je in dienst hebt”, beklemtoont Kurt Rollier, die ook aangeeft dat zijn chauffeurs goed worden geïnformeerd en opgeleid door de constructeur wanneer nieuwe voertuigen met bijkomende veiligheidsvoorzieningen worden aangekocht.
“Mede dankzij de rijvaardigheid van mijn chauffeurs, heb ik nog geen zware ongevallen gehad, hoewel je daarvoor niet altijd zelf verantwoordelijk bent. Eénmaal hebben wij een zware busbrand gehad, gelukkig zonder slachtoffers. Op het vlak van branddetectie en blussystemen kan er, volgens mij, nog wel wat gebeuren want een brand in het motorcompartiment wordt meestal te laat opgemerkt. Ondertussen zijn de meeste van onze voertuigen voorzien van zo’n branddetectie- en blussysteem. Samen met het anti-indommelsysteem voor chauffeurs is het voor mij één van de beste nieuwe toepassingen”, aldus Kurt Rollier.

