Trondheim ontwikkelde visie en paste infrastructuur aan

Verschenen in Magazine Personenvervoer nr. 4, september 2020

Volgens een hoogfrequente dienstregeling mengen 58 trambussen in het Noorse Trondheim zich nu al iets meer dan een jaar probleemloos in het wegverkeer. De introductie van de trambussen, die de ruggengraat van het vervoerssysteem vormen, werd grondig voorbereid. Haltes werden aangepast of nieuw aangelegd met de nodige overstapfaciliteiten op andere bussen. Snelheidsremmers of vluchtheuvels werden zelfs verwijderd om de Metrobuss een vlotte doortocht te verlenen.

In Trondheim, de derde grootste stad van Noorwegen, rijden 58 Van Hool Exqui.City-trambussen nauwelijks over eigen busbanen. Het project werd zeer grondig voorbereid door de vervoersregio Trondheim en vervoersautoriteit AtB. Na jarenlange discussies over meer tram (er is één lijn) werd drie jaar geleden gekozen voor een aanzienlijk goedkoper vervoerssysteem met metrobussen die meer reizigers sneller dan voorheen naar belangrijke stadswijken konden vervoeren.
Drie Metrobuss-lijnen vormen de ruggengraat van het vervoersnetwerk in Trondheim. Deze metrobussen verbinden het stadscentrum met de zuidelijke wijken Tiller en Heimdal en met de oostelijke wijken Strindheim en Ranheim. De bussen rijden vanaf 5.30u op weekdagen volgens een hoge frequentie, om de 7,5 of 10 minuten. Op lijn 1 is dat zelfs om de vijf minuten tijdens de piekuren. Op de drie lijnen van het Metrobuss-netwerk sluiten andere hoogfrequente busdiensten aan; sommige van deze districtlijnen rijden evenwel ook naar het centrum. De Metrobuss-lijnen hebben een halte om de zowat 700 meter; tussenliggende halten worden bediend door de districtlijnen. De Metrobuss-halten zijn langer dan normaal, hebben ook een ruimer afdak en vergemakkelijken de overstapmogelijkheden op de districtslijnen.

Van Hool Exqui.City Trondheim
De Metrobuss mengt zich in Trondheim moeiteloos in het andere verkeer. Toch wil de stad ook graag vrije banen. Foto: Tormod Ellingsen/AtB.

Vertragingen vermijden, is grootste uitdaging

“De Metrobuss heeft geen vrije busbaan over het hele traject. Lijn 1 Kattem-Ranheim rijdt voor 22% van de route over een busbaan. Lijn 2 Lund-Strindheim moet het met 19% stellen. Lijn 3 verbindt de studentencampus NTNU met het stadscentrum en rijdt slechts voor 14% over een busbaan”, verduidelijkt AtB-manager Helene Heggheim.
“De ervaringen met de bijna 24 m lange Metrobuss in gemengd verkeer zijn heel positief. De grootste uitdaging is het vermijden van vertragingen tijdens de piekuren wanneer er behoorlijk wat verkeer is in Trondheim”.
In veel straten in Trondheim werden in het verleden snelheidsremmers aangebracht. “Sommige werden verwijderd of aangepast opdat de Metrobuss de vooropgestelde reisweg probleemloos kan afleggen. In de beginfase zorgden snelheidsremmers wel voor schade aan enkele voertuigen die er met aangepaste snelheid over reden. De respectievelijke snelheidsremmers werden inmiddels aangepast”, geeft Helene Heggheim aan. “Tot op heden hebben onze Metrobussen ook geen ongevallen gehad waarbij andere weggebruikers zich niet bewust waren van de lengte van het voertuig. Ook het instromen vanuit busbanen op de rijbaan en het voorsorteren verloopt zeer vlot. De Noorse wegcode bepaalt ook dat andere weggebruikers de bus voorrang moeten geven bij het verlaten van de halte in de bebouwde kom”.
“Wij kunnen echt wel zeggen dat de introductie van de Metrobuss in gemengd verkeer een enorm succes is in Trondheim. Niettemin zouden wij graag meer vrije busbanen of een totaaltraject op een vrije busbaan hebben opdat wij een nog stipter en efficiënter vervoer kunnen aanbieden. Nu is het soms moeilijk om de dienstregeling te respecteren tijdens de piekuren, maar dat geldt ook voor alle andere bussen die dan in het centrum rijden”, aldus nog Helene Heggheim.

Van Hool Exqui.City Trondheim
De haltes van de Metrobuss zijn voldoende lang en berekend op overstapmogelijkheden op andere bussen. Foto: Tormod Ellingsen/AtB.

Lees ook: Wendbare Exqui.City niet geschikt voor buslijn 820