Verschenen in Magazine Personenvervoer, november 2019

“Ik dacht dat het een Setra was”. “Van zodra Chinese busbouwers hier, al dan niet via overnames, een service-netwerk hebben, kan het zeer snel gaan”. “Opvallend hoe Chinese busbouwers zich integreren in Europa en zich Europees willen profileren”. “Techniek en kwaliteit van sommige Chinese bussen en touringcars gaan er zo snel op vooruit dat ik verwacht dat wij binnen een paar jaar heel wat Chinese voertuigen op de baan zullen zien”. Slecht een greep uit de vele positieve commentaren over Chinese bussen en touringcars op Busworld.

Enkele Busworlds geleden werden Chinese bezoekers nog verguisd omdat zij de kleinste details van bussen en touringcars trachten te fotograferen. De eerste Chinese voertuigen die een paar jaar geleden werden getoond, waren niet meteen voltreffers. Maar bussen en touringcars die nu werden getoond, lieten een ander geluid optekenen. De jury van de Busworld Awards was alleszins positief over de evolutie die Chinese constructeurs de laatste twee jaar hebben gekend, zowel in bussen als in touringcars. Sommige voertuigen voldoen op veel vlakken reeds aan Europese normen en ook de rijtests kunnen bekoren. In het segment van de elektrische bussen viel het zelfs op dat het nu vaak medewerkers van Europese constructeurs zijn die ijverig klikkend met hun smartphone details nemen van Chinese voertuigen.
Verwonderlijk is die Europeanisering van de Chinese voertuigen niet. Bij Yutong is Franco Miniero, voormalig topman bij Fiat, Iveco en Scania, managing director voor Europa en Noord-Amerika en verantwoordelijke voor de strategische ontwikkelingen buiten China. Yutong heeft inmiddels ook samenwerkingsakkoorden gesloten met Cummins, ZF en Meritor voor de naverkoopdienst. BYD Europe werkt nauw samen met Europese onderzoekinstellingen en heeft eigen fabrieken in Komaron (Hongarije) en Beauvais (Frankrijk) waar respectievelijk tot 400 en 200 bussen per jaar kunnen worden gebouwd.

Gebouwd voor Europa

Yutong bouwde vorig jaar 60.868 bussen waaronder 24.738 ‘new energy’-voertuigen, waarvan er 589 werden uitgevoerd naar Europa”, geeft Kent Chang, vice general manager aan. “De voorbije jaren ontvingen wij meerdere Busworld Awards, waaronder ook onderscheidingen voor innovatie en ecologie die hebben bijgedragen tot onze positionering in Europa. Wij hebben ondertussen mooie verkoopcijfers gerealiseerd in Frankrijk, Groot-Brittannië, Bulgarije, IJsland, Denemarken en Finland”.

Chinese constructeurs scoren Europese bussen zoals deze Yutong U12-lijnbus.
Yutong U12.
Chinese constructeurs scoren met Europese bussen, zoals deze Yutong T13 op Busworld Europe in 2019.
Yutong T13.


Dat de Yutong U12-bus en de Yutong T13-touringcar de Busworld design award ontvingen, is niet zo verwonderlijk omdat Mathias Lenz, voormalig design-verantwoordelijke bij EvoBus-medewerker(nu Daimler) overstapte naar Yutong. Hij tekende onder meer voor de Mercedes Tourismo en de Setra 500-reeks. “De Yutong U12 en de Yutong T13 voor lange-afstands-touringcarreizen werden speciaal voor de Europese markt gebouwd en hebben ook een duidelijk Europees design”, stelt Franco Miniero. “Wij willen ons verder focussen op elektrisch busvervoer en touringcarvervoer in Europa”.
De elektrische Yutong ICe 12-intercitybus verwierf de Busworld ecology award als enige elektrische touringcar. Yutong ICe 12-bussen rijden sinds vorig jaar bij een filiaal van het Franse busbedrijf Dominique op de Flixbus-route tussen Parijs en Amiens. Het Luxemburgse vervoersbedrijf Emile Weber is één van de eerste die met een elektrische Yutong ICe 12-touringcar rijdt.

Chinese constructeurs, zoals Yutong, scoren met de eerste elektrische touringcar.


Het Luxemburgse Emile Weber is één van de eerste die met een elektrische Yutong Y12e rijdt.

Onderzoekscentrum voor Europese markt

Bij BYD geeft Isbrand Ho, manager BYD Europe, aan dat ook zij zich volop richten op Europa. “Acht jaar geleden waren wij de eerste Chinese constructeur en de eerste met een elektrische bus op Busworld Kortrijk. Ondertussen hebben wij meer dan 50.000 elektrische bussen gebouwd. Onze nieuwe 12 meter ebus heeft een nieuw, Europees, design gekregen en is de veiligste elektrische bus waarin alle mogelijke veiligheidsvoorzieningen zijn ingebouwd. Doorheen de jaren hebben wij al meer dan 50.000 bussen geleverd in Europa, waaronder zo’n duizend elektrische bussen. Nu wij in Duitsland eindelijk zijn erkend als partner voor e-mobility mogen wij de eerste 22 bussen leveren voor Bogestra. In Noord-Europa noteren wij vervolgbestellingen voor zo’n 200 bussen. In Brussel hebben wij 30 bussen geleverd aan Brussels Airport. Ondertussen bouwen wij onze fabriek in Hongarije uit tot een onderzoekscentrum voor de Europese markt. Wij plannen ook de oprichting van meerdere centra voor wisselstukken en onderhoud. Wij danken onze successen in Europa aan de uitgebreide samenwerking met heel wat Europese toeleveringsbedrijven, universiteiten en onderzoekscentra. Wij willen Europa en zijn vervoersbehoeften beter leren kennen en daarop inspelen”, aldus Isbrand Ho.

Chinese constructeurs scoren met Europese bussen zoals deze BYD-lijnbus.
Elektrische BYD-lijnbus.
Ysbrand Ho, manager van BYD Europe.
Isbrand Ho (BYD).